Szacuny
155
Napisanych postów
18766
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
78763
Przepraszamy za opóźnienia, jednak opóźnienia wynikają ze zbliżających się świąt, matur, sesji(moderatorzy), zwiększonej ilości pracy i zamówień oraz pracy nad wieloma ciekawymi produktami(technologowie) - informację przekazałem przedwczoraj w nocy do firmy, zapewne niebawem otrzymamy odpowiedź, rzeczową i sensowną
Szacuny
2
Napisanych postów
369
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3111
Witaj krzykacz
Widzę że musiałeś chwilę czekać na odpowiedź jednak obecnie że tak to określę przypada okres urlopowy i dlatego rzadko jestem dostępny Tak czy inaczej Twoje oczekiwanie postaram się zrekompensować mam nadzieję zadowalającą odpowiedzią
Pamiętam że jak pierwszy raz ujrzałem takową nazwę to moja reakcja była podobna Najprawdopodobniej jest to nazwa handlowa albo jakiś skrót tylko nielicznym znany wprowadzający trochę wątpliwości
Jednak tak na prawdę to nie ma się czego obawiać gdyż pod tą tajemniczą nazwą kryją się mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych które jako dodatek spełniają rolę emulgatora zagęstnika bądź stabilizatora Wszystko zależy od przyjętego zamierzenia
Są one zaliczane do substancji dodatkowych objętych odpowiednimi rozporządzeniami Ich ilość w produkcie została określona na poziomie "quantum satis" czyli najmniejszej ilości przy której możliwe jest uzyskanie odpowiedniego efektu technologicznego Są zaliczane do bezpiecznych substancji o czym świadczy chociażby fakt stosowania ich w produktach przeznaczonych dla dzieci Ogólnie są bardzo rozpowszechnione w przemyśle i stanowią ogromną część wszystkich emulgatorów na rynku Stosowane dość często np w piekarnictwie
A teraz bardziej biochemicznie - mono- i diglicerydy są substancjami naturalnie występującymi w przyrodzie Są estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych Jeżeli mówimy o monoglicerydach mamy do czynienia z połączeniem jednego kwasu tłuszczowego z glicerolem Jeżeli mówimy o diglicerydach to mowa o dwóch kwasach tłuszczowych i glicerolu Oczywiście otrzymywanie oczekiwanego składu jest pewną interwencją człowieka co przekłada się na ich uzyskanie w odpowiednich warunkach Jak wiadomo kwasów tłuszczowych jest bardzo wiele Można je dzielić na nasycone i nienasycone a w każdej grupie można wymienić kilka podgrup i oczywiście dalej różne związki Jeżeli są one otrzymywane przy pomocy pewnych reakcji to mamy pewność że otrzymamy pożądany produkt Można użyć zarówno kwasów nasyconych jak i nienasyconych pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego Rola człowieka polega na ich połączeniu i ewentualnym oczyszczeniu otrzymanego produktu
Dochodząc do sedna - używany przez nas tłuszcz GMS to mono- i diglicerydy pochodzenia roślinnego w których skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe (w zasadzie chemicznie te same kwasy tłuszczowe nie różnią się budową od zwierzęcego Jednak jest to istotne dla wegetarian - dlatego wybór roślinnych tłuszczy) Dzięki temu nie ma mowy o kwasach trans bądź utwardzeniu tłuszczy O takich sprawach można mówić w przypadku tłuszczy nienasyconych bądź uprzednio nienasyconych Natomiast dzięki zastosowaniu tłuszczy nasyconych zyskujemy jeszcze jedną dość istotną właściwość a mianowicie zwiększoną odporność na utlenianie i inne zmiany podczas przechowywania
Chciałbym na sam koniec jeszcze raz zaznaczyć że ich ilość w produkcie jest bardzo mała i warunkowana tylko chęcią uzyskania odpowiedniego efektu technologicznego np. zagęszczenie produktu