Dziś postanowiłam wykombinować coś z resztek lodówkowych i wyszło coś całkiem smacznego.
Do zrobienia zapiekanki potrzebujemy:
duży filet z ryby (u mnie pang 250g)
pół bakłażana
cebula
kilka pieczarek
sok z cytryny
pół puszki fasoli czerwonej lub czarnej
jajko
otręby pszenne
sól,
pieprz
papryka ostra
czosnek
przyprawa do ryb
Filet skarpiamy sokiem z cytryny i obsypujemy przyprawą do ryb.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i z pokrojonymi pieczarkami smażymy na suchej patelni posypując solą, aż lekko zmiękną. Bakłażana kroimy w ok półcentymetrowe plastry i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy i wykładamy cebulę z pieczarkami. Na to ryba. Na wierzch wykładamy masę z osączonej i zmiksowanej na pastę fasoli wymieszanej z jajkiem i 2-3 łyżkami otrąb, solą, pieprzem, papryką. Na wierzch położyłam posiekany czosnek. Piekłam w 200 stopniach ok 40 minut.
Podsumowanie posiłku:
535.6 kcal
67.5 białka
16.6 tłuszczy
29.4 węglowodanów
czas przygotowania ok 50 minut
Polecam z ketchupem :)
Smacznego