SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sernik pakera na zimno by kiaudia

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15580

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 352 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5811
Wszytko zależy od konsystencji twarogu jaki nam wyjdzie i jak bardzo soczysty jest owoc który dodajemy. Ja dla zabezpieczenia daje trochę więcej żelatyny, żeby mieć pewność ze się wszystko skrzepnie.
Ale fakt iż nie skrzepnął się mus smaku nie zmienia, a wręcz mogłoby fajnie wyglądać. Taki wylewający się mus owocowy, jeśli tylko dałoby się go ukroić i dobrze by wyglądało w kawałku ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2698 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 87340
Mus Ci się nie ściął być może właśnie od kiwi... tak jak w galaretkach z opakowań pisze by nie dodawać świeżych owoców kiwi i ananasa ponieważ galaretka się nie zetnie :) tak samo mogło być i w tym przypadku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 197 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1520
połączenie kiwi i żelatyny to nie najlepszy pomysł...
"Niby nic takiego, ale jednak jest w tym pewna ciekawostka. Dla tych, którzy nie wiedzą – galaretki owocowe, które są powszechnie dostępne są w większości z żelatyną wieprzową i nie zastygną, jeśli dodamy do nich ananasa lub kiwi. A dlaczego? Żelatyna, to białko, a ananasy i kiwi mają enzymy, które rozkładają cząsteczki białek i przez to żelatyna „traci moc”..."


Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-03-11 19:11:07
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Racuchy twarogowe z syropem klonowym i truskawkami

Następny temat

Dietetyczne naleśniki białkowe z żurawiną

forma lato