Ale fakt iż nie skrzepnął się mus smaku nie zmienia, a wręcz mogłoby fajnie wyglądać. Taki wylewający się mus owocowy, jeśli tylko dałoby się go ukroić i dobrze by wyglądało w kawałku ;)
...
Napisał(a)
Wszytko zależy od konsystencji twarogu jaki nam wyjdzie i jak bardzo soczysty jest owoc który dodajemy. Ja dla zabezpieczenia daje trochę więcej żelatyny, żeby mieć pewność ze się wszystko skrzepnie.
Ale fakt iż nie skrzepnął się mus smaku nie zmienia, a wręcz mogłoby fajnie wyglądać. Taki wylewający się mus owocowy, jeśli tylko dałoby się go ukroić i dobrze by wyglądało w kawałku ;)
Ale fakt iż nie skrzepnął się mus smaku nie zmienia, a wręcz mogłoby fajnie wyglądać. Taki wylewający się mus owocowy, jeśli tylko dałoby się go ukroić i dobrze by wyglądało w kawałku ;)
...
Napisał(a)
Mus Ci się nie ściął być może właśnie od kiwi... tak jak w galaretkach z opakowań pisze by nie dodawać świeżych owoców kiwi i ananasa ponieważ galaretka się nie zetnie :) tak samo mogło być i w tym przypadku.
...
Napisał(a)
połączenie kiwi i żelatyny to nie najlepszy pomysł...
"Niby nic takiego, ale jednak jest w tym pewna ciekawostka. Dla tych, którzy nie wiedzą – galaretki owocowe, które są powszechnie dostępne są w większości z żelatyną wieprzową i nie zastygną, jeśli dodamy do nich ananasa lub kiwi. A dlaczego? Żelatyna, to białko, a ananasy i kiwi mają enzymy, które rozkładają cząsteczki białek i przez to żelatyna „traci moc”..."
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-03-11 19:11:07
"Niby nic takiego, ale jednak jest w tym pewna ciekawostka. Dla tych, którzy nie wiedzą – galaretki owocowe, które są powszechnie dostępne są w większości z żelatyną wieprzową i nie zastygną, jeśli dodamy do nich ananasa lub kiwi. A dlaczego? Żelatyna, to białko, a ananasy i kiwi mają enzymy, które rozkładają cząsteczki białek i przez to żelatyna „traci moc”..."
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2015-03-11 19:11:07
Poprzedni temat
Racuchy twarogowe z syropem klonowym i truskawkami
Następny temat
Dietetyczne naleśniki białkowe z żurawiną
Polecane artykuły