SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

jak ugotować makaron?

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1038

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jak ugotowaćć makaron???????????? ????????????????????????/ ????????????????????????????????? /??????????????????????? ???????????? ?????????????????? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ?????????? ?????????? ?? ?? ? ?? ? ? ?? ? ???????? ??????????????????????? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ????? ????????????? ?????????????? ? ? ? ? ?? ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 10282 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 52628
wrzucać na gorącą i lekko osoloną wode
gotowc najlepiej na pol-twardo , tzn al dente
zdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
odp-SFD-pl SFD ODPOWIADA
Ekspert
Szacuny 302 Napisanych postów 8685 Wiek 41 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 28842
do gotującej wody wsyp makaron, mniej więcej jedna szklanka makaronu na 2 - 3 szklanki wody. Gotuj do uzyskania preferowanej miękkości, czas gotowania zależy od makaronu i preferencji smakowych.

Chcesz zrobić formę do lata? Wejdź: http://potreningu.pl/plany 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 649 Wiek 65 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 67122
Gotujesz w dużym garnku, ponieważ na każde 10 dag suchego makaronu należy wziąć litr wody. Solisz wodę ( łyżeczka na litr) dopiero wtedy gdy makaron się zagotuje.
Wkładasz lub wsypujesz makaron do wrzątku po trochu, żeby ani na chwilę nie przerwać wrzenia wody. Spaghetti, fettucini (Wąskie wstążki), bucatini (cieniutkie rurki), zite (grube długie rurki), układasz w wiązkę, i zanurzasz stopniowo w miarę jak miękną. Ugotowany makaron szybko odcedzasz w durszlaku ( nie zalewaj zimną wodą, makaronu nie powinno się hartować) i od razu mieszasz z sosem. Warto wiedzieć, że sosy o płynnej konsystencji lepiej wiążą się z makaronem krótkim o urozmaiconej formie, a zawiesiste dobrze łączą się z długim i gładkim. Sosy są tylko dodatkiem do pasty, toteż makaron powinien być pokryty sosem, a nie pływać w nim.
AL dente- makaron jest ugotowany al dente, gdy zachowuje jędrność i stawia lekki opór zębom, a jednocześnie nie jest surowy w środku.
Jak nie lubisz al dente, gotuj nieco dłużej, ale trzeba pamiętać, że wyroby z semoliny mają bardziej zwartą konsystencję niż te ze zwykłej mąki.

Pozdrawiam Darek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6
To ja dodam od siebie mały TIP: jeśli niechcesz żeby makaron sklejał się podczas gotowania wklej odrobine oleju roślinego (dosłownie odrobine) i wymieszaj raz na jakiś czas...

Szukasz skutecznej diety na mase? chciałbyś Przytyć, ale niewiesz jak? Wejdz.. http://MojaDietaNaMase.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 144
Archeolog? Zobacz datę tematu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6
haha niepatrzyłem na datę ale mam nadzieje że porada się przyda bo sam miałem z tym kiedyś problem :)

Szukasz skutecznej diety na mase? chciałbyś Przytyć, ale niewiesz jak? Wejdz.. http://MojaDietaNaMase.pl 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jak przytyc

Następny temat

champix forum

WHEY premium