SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białka mleka

temat działu:

Encyklopedia Suplementów

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2928

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11393 Napisanych postów 72671 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958476
Białka mleka – proteiny w skład których wchodzą białka kazeinowe (ok. 80%) oraz białka serwatkowe (ok. 20%). Pozyskiwane są z mleka krowiego metodą mikrofiltracji. Dość pospolicie używane w przemyśle spożywczym znalazły swoje miejsce również w żywieniu sportowców i osób aktywnych fizycznie. Koszt otrzymania surowca jest niższy niż koszty czystych białek kazeinowych czy serwatkowych, stąd też produkty oparte o koncentraty białek mlecznych charakteryzują się trochę niższą ceną niż odżywki oparte o WPI, WPC czy kazeinę micelarną lub kazeinian wapnia.
Proteiny mleczne charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. W porównaniu do białka wzorcowego FAO zawierają więcej BCAA i lizyny. Białka mleka za racji wysokiej zawartości frakcji kazeinowych są białkami dłużej trawionymi. Koncentraty i izolaty protein mlecznych wchodzą w skład odżywek wysokobiałkowych, węglowodanowo-białkowych oraz niektórych preparatów typu MRP (zamienniki posiłku). Polecane są jako uzupełnienie diety w wysokowartościowe białko zwierzęce dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu - przede wszystkim sportowców.

Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:

Wg indywidualnych potrzeb, zazwyczaj po 30 – 90g na dobę.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Betaina

Następny temat

Białka serwatkowe

WHEY premium