apewne spotkałeś się z reklamami rozmaitych suplementów wspomagających odchudzanie, być może próbowałeś już niektórych z nich z rozmaitym skutkiem, myślę jednak, że nie pokusiłeś się nigdy o zaprojektowanie własnego „spalacza tłuszczu”, przy pomocy produktów dostępnych w sklepach spożywczych, a być może – obecnych w komplecie w Twojej kuchni.
Składniki:
- 1 – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub z sypanej z ekspresu). Kawa, wbrew pozorom również ta rozpuszczalna jest źródłem nie tylko kofeiny, ale również polifenoli takich jak kwas chlorogenowy i jego pochodne. Kofeina nasila produkcję ciepła powodując większe zużytkowanie energii, polifenole natomiast z jednej strony zmniejszają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, z drugiej uzupełniają termogeniczny potencjał kofeiny, jak i wpływa na aktywność ważnego hormonu - insuliny – poprawiając wrażliwość tkanki mięśniowej na jej działanie. Dzięki temu więcej składników odżywczych trafia do mięsni – mniej do tkanki tłuszczowej.
- 1 płaska łyżeczka cynamonu. Bioaktywne związki zawarte w cynamonie wpływać mogą na tempo opróżniania żołądka oraz poprawiać tolerancję glukozową. Dzięki temu dłużej możesz czuć sytość po spożyciu posiłku, a także dłużej utrzymać relatywnie stały poziom glukozy we krwi. Dzięki temu łatwiej będzie Ci kontrolować ilość i jakość przyjmowanych pokarmów, łatwiej też odmówisz sobie ciasta czy czekolady.
- szczypta pieprzu kajeńskiego. Pieprz kajeński jest źródłem kapsaicyny, która oddziałuje na aktywność specyficznych enzymów (takich jak izomeraza glukozo-6-fosforanowa i lipaza lipoproteinowa) dzięki czemu sprzyja pozbywaniu się tłuszczu zapasowego oraz zmniejsza ryzyko jego odkładania. Kapsaicyna dodatkowo wykazuje potencjał termogeniczny zwiększając produkcję ciepła...cd: http://potreningu.pl/artykuly/134/jak-przygotowac-spalacz-tluszczu-w-warunkach-domowych