z aminokwasów: beta-alalniny i l-histydyny, występujący obficie w tkance mięśniowej i nerwowej i pełniący szereg istotnych funkcji. Karnozyna posiada właściwości przeciwutlaniające, chelatujące i buforujące. Zapobiega procesowi glikolizacji, czyli patologicznej modyfikacji struktury i biologicznej funkcji białek przy udziale glukozy
i karbonylacji. Glikolizacja i karbonylacja są procesami wysoce niekorzystnymi,
coraz większą uwagę zwraca się na ich rolę w procesach nowotworzenia
i wywoływania chorób o podłożu neurologicznym oraz starzenia się organizmu.
Dzięki właściwościom chelatującym, karnozyna wiąże i usuwa metale ciężkie
z komórek, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym neutralizuje wolne rodniki,
w tym hydroksylowe i peroksylowe, superoksydy i jednoatomowy tlen.
Najważniejsza z punktu widzenia osób aktywnych jest jednak rola jaką karnozyna odgrywa w utrzymywaniu odpowiedniego pH komórek mięsniowych, co przyczynia się do poprawy możliwości wysiłkowych. Jej buforujące właściwości wynikają
z obecności łańcucha bocznego aminokwasu histydyny współtworzącego ten dipeptyd. Łańcuch boczny histydyny zawiera pierścień imidazolowy którego atomy azotu ulegają zjawisku protonowania wraz z obniżeniem pH środowiska w którym się znajdują..
W suplementach diety dla sportowców występuje sporadycznie, zdecydowanie częściej spotykane są prekursory karnozyny, czyli wspomniane wyżej beta-alanina
i l-histydyna.
Dawki zwyczajowo używane w suplementacji:
Brak precyzyjnych wytycznych
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy