SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gulasz - łatwo, szybko i najważniejsze: zdrowo! LOW CARB

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10180

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8126
Widzę sporo niepotrzebnie skomplikowanych przepisów (z niezdrowymi dodatkami typu sól itp) więc daję przepis który wymyśliłem i używam od 7 miesięcy.
Przygotowane zajmuje 1 godzinę + 2-3 gotowania na małym ogniu i wystarcza na 3 tygodnie po zamrożeniu.


1 porcja (2 łyżki wazowe):
Białko: 24
Tłuszcz: 5
Węgle: 6
Kcal: 170

Składniki: (zachowaj proporcje względem ilości mięsa)
- 2kg chudej wołowiny (można też użyć schabu lub kurczaka, w przypadku kury dodajemy ją na końcu)
- 500g pieczarek
- 400g cebuli
- 1 głowka czosnku
- 250g groszku zielonego (połowa opakowania mrożonego, można całe ale wtedy trochę więcej carbs wychodzi)
- co najmniej 150g koncentratu pomidorowego (lub 1kg zmiksowanych pomidorów, zalej wrzątkiem żeby łatwo obrać ze skóry)
- przyprawy (ja używam pieprz + opakowanie - 15g ziół prowansalskich)
* jakiekolwiek inne warzywa na jakie masz ochotę (najpierw wrzucaj te które mają najdłuższy czas gotowania)


1) Garnek zalewamy 1/3 wody i wstawiamy do zagotowania (można mniej jeśli lubisz bardzo gęsty). Po zagotowaniu przyprawiamy.
2) Kroimy mięso w kostki i smażymy bez tłuszczu aż się zetnie z zewnątrz, wrzucamy do garka, przykrywamy i zmniejszamy ogień (3-4 razy to powtarzamy gdyż się dużo mięsa na patelni na raz nie zmieści).
3) Kroimi cebulę, w średnie talarki wystarczy i wrzucamy do gara.
4) To samo z pieczarkami, te kroimi trochę grubiej.
5) Dodajemy groszek i drobno posiekany (lub zmiażdżony) czosnek
6) I na końcu koncentrat lub przecier pomidorowy
7) Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 2h.

Jem co drugi dzień z łychą lnianego (oczywiście osobno) i wątpię żeby mi się kiedykolwiek znudziło.


Zdjęcie kradzione ze strony wyżej, wygląda podobnie :>

Zmieniony przez - aldon2 w dniu 2011-12-22 22:29:04
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
(z niezdrowymi dodatkami typu sól itp)


Od kiedy to sól jest niezdrowa?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8126
Sól jest bardzo zdrowa a nawet niezbędna do życia ale dodając ją do potraw łatwo o jej nadmiar. O ile nie biegasz maratonów lub nie pocisz się podobne codziennie, nie ma żadnej potrzeby dodawania jej do posiłkow.
Skręca mnie w środku jak widzę co drugi przepis z dodtakiem soli lub innych śmieci typu kostka rosołowa, o ile to drugie zmieni (dla niektórych może i poprawi smak) to sól ma naprawdę małe znaczenie na smak potrawy chyba że dodamy jej naprawdę sporo co zupełnie mija się z celem. O ile o gustach się nie dyskutuje, jest to forum sportowe i powinieneś być świadom skutków zdrowotnych swoich poczynań:

- nadmiar sodu prowadzi do nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy)
- powoduje zwiększenie pobrania i zatrzymywania wody w organizmie

Warto wspomnieć że nawet na diecie minus 1000kcal (redukcyjnej) twoje dziennie zapotrzebowanie jest w pełni pokryte. Jeśli odżywiamy się zdrowo najwięcej sodu znajduje się w białku jajek, przetworach mlecznych i mięsie, nie należy zapominać o sodzie w wodzie mineralnej.
Nie traktujmy sodu jako jakiegoś magicznego dodatku który zmieni tuńczyka w polędwicę wołową, proponuję spróbować potraw bez soli i zobaczyć czy jest różnica w smaku :o
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 219
1) Garnek zalewamy 1/3 wody i wstawiamy do zagotowania (można mniej jeśli lubisz bardzo gęsty). Po zagotowaniu przyprawiamy.

ile to jest 1/3 garnka wody ?

Przepis bardzo mi sie podoba zaraz biore sie za gotowanie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 23 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 502
trzeba sprobowac
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 964 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 10363
LeBrown
1) Garnek zalewamy 1/3 wody i wstawiamy do zagotowania (można mniej jeśli lubisz bardzo gęsty). Po zagotowaniu przyprawiamy.

ile to jest 1/3 garnka wody ?

Przepis bardzo mi sie podoba zaraz biore sie za gotowanie.


Ja bym Ci powiedział ale nie wiem jaki masz garnek

BTW zaraz zrobię

Myję naczynia tak dynamicznie, że liczę to za trening cardio

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1411 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 16215
no własnie j/w moze napisz lepiej ile litrów wody wlac do garnka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 964 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 10363
Ja zalałem tyle żeby mięcho przykryć później nawrzucałem warzyw (groszek, marchewka, pieczarki, cebula, papryka)
i zalałem wodą żeby wszystko przykryć, wyszło zupowate ale zaj**iste

Myję naczynia tak dynamicznie, że liczę to za trening cardio

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 142 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3312
widzę liść laurowy jeszcze, a w przyprawach nie podawałeś :p

dążę do bycia ideałem :D

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 138 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4883
dobre, ale trzeba trochę dosolić :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zayebista sycąca owsianka

Następny temat

Cukinia nadziewana LC

WHEY premium