Postanowiłem przejść z pieczywa białego na ciemne. Zazwyczaj kupuje w tesco ale niestety nie ma tam zbyt dużego wyboru ciemnego pieczywa a jak już jest to i tak ma domieszki mąki pszennej. Udało mi sie jednak znaleźć jeden chleb i chce sie dowiedziec czy jest ok:
"Chleb razowy ze słonecznikiem" (bez konserwantów)
Skład: łamane ziarno żyta (36%), woda, mąka żytnia razowa, ziarno słonecznika (8%), płatki owsiane, płatki ziemniaczane, sól, drożdże
Wartości odżywcze (w 100g produktu):
kcal: 238
Białko: 6,6g
Węglowodany: 39,3g( w tym cukry 1,9g)
Tłuszcz: 5g (w tym nasycone 0,64g)
Błonnik: 4.8g
sód: 0,4g
Jak dla mnie wyglada ok. co o tym sądzicie?