SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[VIDEO] OMLET OWSIANY, CZEKOLADOWO-KOKOSOWY

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13236

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205


Dziś kolejny dietetyczny przepis na omlet, lecz tym razem na słodko i nie tylko na bazie jaj ale również płatków owsianych. Omlet, jak właściwie każdy inny prosty i szybki w przygotowaniu – idealny na pełnowartościowe pożywne śniadanie lub zabrania w pudełku do szkoły/pracy jako II posiłek.

Źródła węglowodanów w postaci płatków owsianych oraz żurawiny a także konkretna ilość protein pochodząca z odżywki białkowej oraz białek jaj.

Czas przygotowania: 10 min
Składniki 1 omlet

- 100g płatków owsianych
- 30g odżywki białkowej Trec Whey Protein Concentrate o smaku hawaiian chocolate
- 3 białka jaj
- 100 ml mleka
- 20g suszonej żurawiny
- 20g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Płatki owsiane mielimy przez chwilę w mikserze, dodajemy porcję odżywki białkowej, białka jaj, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko razem miksujemy (pomagając sobie łyżką/widelcem) w celu uzyskania jednolitej masy, po zmiksowaniu dodajemy żurawinę. Na rozgrzaną patelnie teflonową (cienką, jak do smażenia naleśników) wylewamy całą masę rozprowadzając ją dokładnie na powierzchni patelni. Gdy omlet na brzegach będzie już usmażony (w środku będzie jeszcze lekko wilgotny) należy go przewrócić na druga stronę. Ja, aby nie uszkodzić go podczas tej operacji zsuwam omlet z patelni na talerz a następnie odkładam z powrotem ale już na drugą stronę i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Sam taki omlet jest bardzo suchy, dlatego przed spożyciem dobrze go posmarować miodem, masłem orzechowym, syropem z agawy czy jakimkolwiek dżemem bez cukrowym.





Wartości odżywcze

Białko: 47g
Węglowodany: 86g
Tłuszcz: 23g
Kalorie: 737 kcal

















Zmieniony przez - Karo0oL w dniu 2012-02-02 10:31:20
2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 274 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3557
co myślicie o mące owsianej? ig ma niski z tego co wiem (nie pamiętam dokładnej wartości) .. efekt taki sam i nie trzeba bawić się w mielenie płatków. Karo0oL nie wiem jak to Twoje białko trec, ale z tego co wiem to jedne się nadają do obróbki termicznej a inne nie, bo tracą drastycznie swoje walory
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
Czytałem kiedyś, że podczas tak krótkiej obróbki termicznej odżywka białkowa nie traci swojej wartości. Nie pamiętam tylko gdzie to widziałem... Tutaj smażysz omlet przez 2 minuty na średnim ogniu więc nie jest źle. Co do mąki to nie mam zdania ale wolę zmielić w kilka sekund płatki górskie, przynajmniej wiem co mam, a kupując mąkę nigdy nie wiesz co tak naprawdę tam jest. Swoją drogą nie widziałem jeszcze w zwykłym sklepie mąki owsianej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 274 Wiek 39 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3557
możliwe, że przez 3-4 minuty nic się z odżywką złego nie stanie. Ja akurat nie mam blendera więc kupowałem mąkę owsianą (chyba w lidlu). Ja się nie martwie raczej tym, że skład jest niepewny, a jeśli to nie ma tam pewnie dużych przekłamań. Mąka orkiszowa to też dobra rzecz. Robie z niej małe placki (jakby racuchy) z jabłkami posmarowane masłem orzechowym i dżemem jednocześnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
Zgadza się, orkisz to chyba jedno z najcenniejszych zbóż. Ma bardzo dużo pozytywnych właściwości. Sam używam tej mąki do pieczenia chleba i też czasami wykorzystuję przy smażeniu omletów i placków.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 681 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21946
Całkiem fajny, wczoraj już poszedł SOG :P
Poniżej mój dzisiejszy placek ;p


DZIK !!

▪█─────█▪

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 164 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7863
Witam,

podzielę się swoimi wrażeniami z dzisiejszych wyczynów w kuchni

na wstępie ukłony w stronę autora, dzięki któremu owy " placek " na stałe zawita w mojej diecie, oczywiście z pewnymi modyfikacjami,głównie chodzi o walory smakowe oraz wartości odżywcze.

Dzisiaj zrobiłem tak :

100g Płatki owsiane górskie 378kcal B:11,9, W:63, T:7,2
35g dżywka Olimp Matrix - czekolada 133kcal B:28 , W:3 , T:1
190g Jaja kurze całe 264kcal B:23,7, W:1 , T:18,4
50g wiórki kokosowe 372kcal B:3,7 , W:10, T:34
100g mleko 1,5 % 44kcal B:3 , W:4,7 T:1,5

Suma: 1191kcal B:70 W: 82 T: 62

zdjęcia nie robię bo wyszedł niemal identyczny jak zamieszczony na początku tematu
Za wielki plus uważam czas wykonania, 10 max 15 min, zależy jaki ogień pod patelnią oraz możliwość spakowania na wynos ( praca, szkoła itp.) smak dobry, przesadziłem trochę z wiórkami kokosowymi, nie wiem jaki wpływ miało dodanie żółtek,placek jest bardziej suchy ?
1/4 już zjadłem, więcej nie z wiadomych przyczyn ( 23:25 )
już sobie wyobrażam jak rano będę się zajadał z dodatkiem dietetycznego dżemu,

Myślę, że jest duże pole do popisu jeśli chodzi o eksperymentowanie: suszone owoce,płatki żytnie, zmielone orzechy, migdały, słonecznik łuskany, owoce( banan, jabłko, gruszka), mniej , bądź więcej odżywki, wartościami można balansować do woli.


Gorąco polecam

cartamen in sanguis

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 7641 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 41205
Dodanie żółtek na pewno zwiększa ilość tłuszczu. Ja czasem dodaje 1-2 żółtka, omlet jest chyba bardziej chrupiący ale może się mylę.
Faktycznie jest to chyba najszybsze pełnowartościowe danie jakie można przygotować (poza szejkiem z tego wszystkiego), Można ten omlet zjeść na ciepło i na zimno, w domu i w pracy/szkole z pudełka.
Sam często robię omlet jako szarlotkę. Ucieram 3/4 jabłka dodaje je do płatków, białek, do tego cynamon , rodzynki i z tego smażę omlet. A polewam go bardzo gęstym waniliowym białkiem zmieszanym z resztą startego jabłka i cynamonu. Miszcz :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 164 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 7863
Witam,

dzisiaj poza płatkami i mlekiem dodałem banana,żurawinę, posiekane migdały , 3 białka jaj, jedno żółtko i odżywki białkowej 50g, sumując wyszło :

żurawina - świetnie wygląda
banan, mało wyczuwalny, ale dla odmiany warto dodać

wartości: 957kcal, B-73 , W-113 , T-24 , dzieląc na dwa posiłki, wychodzi jak dla mnie idealnie,

następny raz z jabłkiem,

Pozdrawiam

cartamen in sanguis

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 964 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 7500
autorze posta-masz jakas specjalna patelnie z TV marketu ? Swietnie to wyglada mi sie tak nie udalo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 400 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12425
Przepis znany od dawna. Polecam ubić białka jaj na sztywną pianę. Będzie wtedy puszysty.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tiramisu Low Carb

Następny temat

Niskotłuszczowy posiłek by Chaczyk

WHEY premium