- 100g owsianych
- 50- 70ml mleka 0,5%
- 3 jaja (moje są najczęściej po ok 70 gram)
- większy plaster polędwicy z kurczaka/ indyka (u mnie taki plaster ma najczęściej 15 - 17 gram)
- pół średniej cebuli
- pół średniego pomidora
- sól i pieprz
- opcjonalnie: zioła np. bazylia, natka pietruszki, koper, szczypior
Przygotowanie:
- płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem (dzięki temu miękną)
- dodajemy jaja, pokrojoną w kostke polędwicę, cebulę(cebulę i polędwicę wcześniej najlepiej podpiec na patelni), pomidora, sól i pieprz, zioła
- mieszamy
- wylewamy na rozgrzaną patelnię (można dodać trochę oliwy z oliwek, ja tego nie robię) część masy i na małym ogniu pod przykryciem pichcimy ok 2 minuty, do ścięcia się spodu. Jak się zetnie, przewracamy placek na drugą stronę,
- po upieczeniu jednego omleta, powtarzamy pieczenie aż do skończenia się masy. U mnie wychodzą najczęściej 3 grube omlety.
wartości odżywcze: białko - 50 (40 zwierzęce), tłuszcz - 29, węgowodany - 70, kcal - 750
Smakuje całkiem dobrze, aczkolwiek bez niesamowitych rewelacji.
Przepis może szału nie robi ale jest całkiem dobrą alternatywą dla osób, którym znudził się owies i jajka na śniadanie.
Jeżeli chcecie zdjęcia, wstawię je ale na weekend. W tygodniu brakuje mi czasu.
Pozdrawiam!
Zmieniony przez - Kirgo w dniu 2012-02-06 20:10:40
Zmieniony przez - Kirgo w dniu 2012-02-06 20:11:01
Zmieniony przez - Kirgo w dniu 2012-02-07 14:56:25