SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Laktoza - czy faktycznie taka zła?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2107

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Na forum słyszy się że laktoza jest zła w czasie odchudzania. Czy to prawda?

Bo doszedłem do wniosku, że nie koniecznie. Laktoza jest cukrem (węglowodanem?) (tak jak ryż, kasza itp). Więc chyba tylko nadmiar kalorii może wpływać niekorzystnie.

Pytam w kontekście jedzenia kefirów, maślanek itp. Czy te produkty są ok? Bo twaróg się czasami nudzi, tak samo inne produkty Nie weim czy napewno, ale mowi sie ze kefir dobrze wplywa na flore bakteryjna...
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349869
w produktach fermentowanych laktozę masz częściowo rozłożoną, więc śmiało możesz dawać. Co do samej laktozy - co prawda nie jest to takie same źródło węgli jak ryż czy kasza (popatrz na budowę chemiczną), jednak na poziomie amatorskim jeżeli nie idziemy w skrajności z jej ilością, jak i nie jesteśmy na końcówce redukcji, nie martwiłbym się o to aż tak bardzo.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Dzięki Przemek za odpowiedź.

1. A czym oprócz budowy różnią się te ww? Z biologicznego punktu widzenia na człowieka?

2. Czyli dla przeciętnego człowieka, dbającego o sylwetkę (nie mówię tu o pro) te wszystkie jogurty naturalne, kefirki są w miarę ok? Oczywiście też w granicach rozsądku.

3. I jeszcze tak z ciekawości: z tego co pamiętam studiujesz w Gdańsku (?) jakąś naukę biologiczną (sorry ale nie wiem do końca co ). A co sądzisz o SGGW i żywieniu/dietetyce na tym wydziale? Troszkę się tym interesuję (ale raczej "rekreacyjnie"). Poleciłbyś ją (raczej wieczorowo/zaocznie, bo normalnie studiuje coś innego)

4. Czy przechodziłeś jakieś kursy czy coś w tym stylu, czy po prostu swoją wiedzę masz z doświadczenia i uczelni?

5. Masz jakiś "cennik" jako trener personalny, bo próbuję starszą przekonać (ma dość dużą nadwagę )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ta impreza z laktoza to tak naprawde kwestia indywidualna, dla jednych dobre, dla innych zle działanie ma. Tak samo jak sa osoby ktore opychaja się w MC i KFC, a całe życie są szczupli. U mnie sprzyja odchudzaniu, przy poduktach do 2% tł. Poza tym dobrze ją toleruje mój organizm Zwykle jem 0, albo 0,5% . Mleko uwielbiam ale go nie pije bo dla mnie to niewartosciowy produkt. ale tak jak wyzej napisano, produkty fermentowane to lux sprawa, kwasssne mniam
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co właściwie jeść

Następny temat

Cheat day, tak czy nie?

WHEY premium