Tołpyga ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych.
Wartość energetyczna w 100 g: 131,00 kcal
Białko w 100 g: 11,50 g
Węglowodany w 100 g: 0,00 g
Tłuszcz w 100 g: 9,40 g
Przygotowałem tą rybę w jabłku. Myjemy rybę i jabłko. Ja miałem 2 dzwonki ryby więc nie musiałem jej samemu oporządzać, pozostało tylko trochę łusek odskrobać.
Kroimy jabłko w plastry, następnie na folii aluminiowej kładziemy rybę którą wcześniej solimy i pieprzymy do smaku i okładamy plastrami jabłka, można skropić sokiem z cytryny.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Do tego przygotowałem surówkę z kiszonej kapusty i marchewki z odrobiną oliwy z oliwek i kasz jęczmienna gotowana.
Całość wygląda następująco.