SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jakość pieczywa, co warto wiedzieć

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 489

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2
Podczas zakupów w piekarni mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo chleb jest chlebowi nierówny. O jakości pieczywa w ogromnym stopniu decydują tzw. kultury starterowe. Te powstające w laboratoriach Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego doceniono na zagranicznych wystawach.


Kultury starterowe to nic innego, jak odpowiednio dobrane drobnoustroje - bakterie, pleśnie lub drożdże, które dodaje się do żywności dla poprawienia jej wyglądu, zapachu, smaku lub by wydłużyć jej trwałość. Dawniej służyły do tego drobnoustroje naturalne. W miarę uprzemysłowienia produkcji żywności zastąpiono je kulturami starterowymi, które stosuje się na wielką skalę np. w produkcji nabiału i wędlin.

Więcej:
http://wiedza.rolnicy.com/ciekawostki/szlachetny-silnik-chleba 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja-15lat

Następny temat

Twaróg i tłuszcz przed snem

WHEY premium