Zaczynam i próbuje zredukować nieco wagi i korzystam z programu ustalającego mi dzienne zapotrzebowanie. Wszystko idzie dobrze, jednak mam kilka problemów przy nadawaniu kalorii.. Jak mam obliczać ile ma potrawa smażona kcal? Powiedzmy że mam filet z piersi kurczaka i ma on PRZYKŁADOWO 300 kcal przy 150 gram. Ile będzie miał po usmażeniu w panierce na maśle? Jak dodawać takie rzeczy (przy smażeniu, gotowaniu, pieczeniu) ? Kolejna rzecz to powiedzmy że mam sałatkę która ma w sobie:
200g ryżu
200g tuńczyka
100g pomitora
15g oleju roślinnego
100g ogórka
Da się to zliczyć łącznie 615gram i "x" kcal ale w momencie jak to wymieszam i nałoże sobie porcje 150gram to będzie przypadkowa ilość każdego składnika więc jak w tym momencie liczyć kalorie, ilości biała, węgli i tłuszczy..?
Te pytania mogą się wydawać banalne, idiotyczne i oczywiste ale jak już pisałem dopiero zaczynam i próbuje.. więc prosiłbym o jakieś rady wskazówki i odpowiedzi:)
Z góry dziękii
Pozdrawiam