SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko serwatkowe - wpływ wysokiej temperatury

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3778

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 65 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1584
Czesc, mam pytanie czy jesli zaleje bialko serwatkowe koncentrat/izolat. Woda o temperaturze 100 stopni straci one swoje wlasciowsci, tzn. obnizy sie zawartosc aminokwasow, badz cos takiego? Czy sa na to jakies badania/artykul bo nie moge nic znalezc;/. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam.
P.S.: Nie pisac glupich odpowiedzi typu, a po co zalewac je woda o temperaturze 100 stopni itd. ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12078 Napisanych postów 160539 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234816
pewien procent na pewno straci, ile? nie wiem

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 246 Wiek 38 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 8814
Straci jak kazde inne bialko podczas obrobki termicznej. Po to jest to w takiej a nie innej formie zebys nie musial tego obrabiac termicznie;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wiem ze podczas obróbki cieplnej np jak ktoś smazy omleta z dodatkiem białka w proszku to traci pare %
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Wiek 35 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 111
Anonim
wiem ze podczas obróbki cieplnej np jak ktoś smazy omleta z dodatkiem białka w proszku to traci pare %


hahaa pare procent?? a co tak dużo procent jest w białku że można pozwolić sobie na tracenie??
jeśli białko ma 24 białka a po pieczeniu na patelni zostanie ci 14-16 to jest to kpina i wydawanie kasy w płoto
po to bialko jest granulatem instant by rozpuszcało się w zimnej wodzie...a ciepło ciała
pobierało i szybko przetwarzało substancje.
Tylko d****..wymyślił ten patent by dodawać to do jedzenia i by ktoś zarobił bo wiecej pokus by do wszystkiego dodawać białko!!!
Białko masz dodać do wody i pić najlepiej z posiłkiem i po treningu gdy spalisz dostarczone składniki i ciało się domaga świeżego białka
jestem cukiernikiem z 32 letnim stażem...
i jak widzę film DZIKA że robią sernik w 180 stopniach przez godzine pieką i dodają białko premium za 80 zł 700g śmiać mi się chce
wszystkie składniki premium zabijają.Witaminy są delikatnym składnikiem i makroskładniki..
im większa temperatura tym więcej zabijasz skala zaczyna się od 70-80 stopni celcjusza 110 stopni to już koszmar!!180 <poje...ało
jeśli ja produkuje produkty takie jak sos zero kalori czy ketchup z CAROLINA ripper na spalanie tłuszczu..pilnuje by temperatura była w przedziale 40 do 60 stopni zależy co robię,
w produktach suplementacyjnych są tak śmieszne ilości substancji a wy je jeszcze podgrzewacieXd
przykład spalacz tłuszczu 1 tabletka ma 50 MG kapsaicyny jedna papryka carrolina ripper cała ma kilkaset razy tyle więc nic dziwnego że spalacze tłuszczu nie działają..Do spalenia tłuszczu wystarczy jeść tłuszcz odpowiednia dieta ostre papryki i pić zieloną cherbatę ze świeżo startym imbirem.tygodniowo leci mi od 2 do 5 kg nie musząc ćwiczyć deficyt jedzeniowy 50% teraz obecnie 60% ale dopiero zacząłem więc nie gadam jakie są efekty..start miałem od deficyt 20 % ale to było max 1,3 kg na tydzień
pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12078 Napisanych postów 160539 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234816
kolego, jakby tak było, jak piszesz, to białko serwatkowe w proszku by nie miało racji bytu.
nie wiem czy wiesz, ale proces technologiczny białka polega między innymi na tym, że białko jest suszone w temperaturze około 85 stopni Celcjusza.

witamin i minerałów nie da się zabić, bo one nie żyją, nie są to mikroorganizmy, jak np. bakterie probiotyczne.
ciesze się, że jesteś cukiernikiem, gratuluje, jednak technologia żywnienia poruszana w przypadku zabawy w kuchni (też jestem po podobnym wykształceniu technicznym) jest nieco okrojona wobec tej, jaka poruszana jest na studiach choćby z tehcnologi zywnosci i biochemii.

prosze poczytac o denaturacji bialka, gdzie samo pojecie nie oznacza, ze powyzej 100 stopni jest ono nie nadajace sie do spozycia, czy traci swoje wlasciwosci stricte odzywcze.


Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2021-02-18 14:36:08

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Wiek 35 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 111
TomQ-MAG
kolego, jakby tak było, jak piszesz, to białko serwatkowe w proszku by nie miało racji bytu.
nie wiem czy wiesz, ale proces technologiczny białka polega między innymi na tym, że białko jest suszone w temperaturze około 85 stopni Celcjusza.

witamin i minerałów nie da się zabić, bo one nie żyją, nie są to mikroorganizmy, jak np. bakterie probiotyczne.
ciesze się, że jesteś cukiernikiem, gratuluje, jednak technologia żywnienia poruszana w przypadku zabawy w kuchni (też jestem po podobnym wykształceniu technicznym) jest nieco okrojona wobec tej, jaka poruszana jest na studiach choćby z tehcnologi zywnosci i biochemii.

prosze poczytac o denaturacji bialka, gdzie samo pojecie nie oznacza, ze powyzej 100 stopni jest ono nie nadajace sie do spozycia, czy traci swoje wlasciwosci stricte odzywcze.



Zmieniony przez - TomQ-MAG w dniu 2021-02-18 14:36:08

jest suszone w temperaturze 85 stopni a czemu nie 200?? 85 dla mokrej konsystencji to jest bespieczna granica wartości
temperatura zalezy od substancji ..stanu substancji..temperatura jest 85 i potem jest zmniejszana ,no ale wracam do tematu czemu nie 200 szybciej by się wysuszyła no tak ale jakie by miała zniszczenia ...
czyli chcesz mi powiedzieć że naprzykład białko dzika.,..które posiada 20 premium substancji,,,nie ulegnie degradacji przy 180 stopniach skoro są to witaminy nie mówie tyle o samym białku bu tu są kwestie sporne ale ja podałem konkret białka premium.DROGIE BIAŁKA..co mają rozpiskę na kilometr ile to nie mają witamin..
białko jak robisz sernik z 20g białka spada mi na 14 ,,,więc jest degradacja i to sporo.,..więc coś takiego jak witaminy dodatkowe ,,,na które nikt nie ma badań że tą i tą substancję temperatura zabija ..zanim DZIK podaje taki przepis powinni zrobić badanie i upublicznić że faktycznie upiecozny placek zawiera te składniki.,..JAK TO zrobią uwierzę a tak to wiem swoje może nie zbaija całkowicie ale na bank niszczy
PS..ja nie podałem obróbki termicznej krótkiej o której mówisz.,,.im dłuższa obróbka termiczna w większej temperaturze tym gorzej obróbka termiczna może być w 60 stopniach i będzie tylko etapem podgrzania,,proces niszczenia zacyzna się 90 stopni,,bardzo fajnie że podałeś te liczbę 85 czyli proces na granicy tego co powiedziałem..a więc wychodzi że mam racje dzięki za fajny komentarz w końcu jest z kim pogadać!!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

2kg białka do 100zl.

Następny temat

Kreatyna i niedoczynnosc tarczycy

WHEY premium