Potrzebne produkty:
2 jajka
30g siemia lnianego, zmielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
10g oliwy z oliwek
3 łyżeczki Korma curry powder
1 łyżeczka chili powder
Wykonanie:
- Do miski wbijamy 2 jajka i rozbijamy widelcem
- Dodajemy drobno posiekany czosnek, przyprawy, siemię i wcześniej obrane cebule pokrojone tak żebyśmy mieli pół-koła (tak sie to mówi?).
- Wszystko dokładnie razem mieszamy.
- Konsystencja nigdy nie będzie się zbyt dobrze lepiła (chyba, że dodamy mąki) ale gdy jako tako trzyma się to razem, formujemy kulki w dłoniach (bardziej jak kopiate placki wychodzi :P).
- Smarujemy blachę oliwa , nie potrzeba dużo oliwy ja rozprowadziłem ją pędzelkiem a jeszcze lepiej nada się olej w sprayu.
- Gdy cała masa jest rozrobiona delikatnie smarujemy kulki oliwa znów za pomocą pędzla lub sprayu.
- Do piekarnika, termoobieg, 180 stopni 10-15 minut na jednej stronie, przewracamy kulki/placki i znów 10 minut. Zgaduje, że można dać większa temperaturę ale wtedy zewnętrzna część może się zbyt szybko przypalić a środek nie zdąży zmięknąć.
Wartości odżywcze:
Białko 12g (17,5g uwzględniając siemię lniane)
Węglowodany 9g
Tłuszcze 32g
Kcal: 370
(cebuli, czosnku i przypraw nie wliczałem)
Ogólnie wychodzi około 1 jajka na jedną cebule także można by i z 4 zrobić bo z 2 jest tego niewiele.
Zmieniony przez - Pozdro_GB w dniu 2013-05-31 14:51:35
Zmieniony przez - Pozdro_GB w dniu 2013-05-31 14:52:38