Mam pytanie odnośnie diety mianowicie kiedy brac owe białko i ew gainer?przy ktorym posiłku? Czy widać jakieś braki w owej diecie?
1
Twoje Menu
od 2013-06-28 do 2013-07-07
28-06-2013, piątek
29-06-2013, sobota
08:00 - śniadanie
Cebula (30 g)
Chleb żytni razowy (70 g)
Pomidor (125 g)
Oliwa z oliwek (7 g)
Jajo kurze całe (3 szt.)
Składniki dodatkowe: curry kurkuma pieprz odrobina
szczypiorku Cebulę drobno pokroić, posypać kurkumą i
lekko podsmażyć. Jaja wbić do miseczki, przyprawić
curry, a następnie przelać na rozgrzaną, posmarowaną
minimalną ilością oliwy z oliwek patelnię. Mieszać aż
do uzyskania pożądanej konsystencji. Pomidora pokroić w
cząstki i ozdobić nim talerz. Całość posypać odrobiną
szczypiorku.
11:00 - II śniadanie
Ryż Parboiled Sonko (35 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (170 g)
Wiórki kokosowe (7 g)
Banan (105 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
14:30 - obiad
Pstrąg tęczowy świeży (130 g)
Masło extra (3 g)
Ryż Parboiled Sonko (50 g)
Papryka zielona (55 g)
Oliwa z oliwek (3 g)
składniki dodatkowe: czosnek pietruszka - liście pieprz
cytrynowy sok z cytryny Filety umyć, a następnie
osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem,
posypać pieprzem oraz natką z pietruszki. Rybę włożyć
do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek.
Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Po
upieczeniu, po wyłożeniu na talerz położyć na filecie
odrobinę masła. Ryż ugotować na sypko. Paprykę
pokroić w paski i udekorować nią talerz.
17:30 - podwieczorek
Ryż Parboiled Sonko (35 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (170 g)
Wiórki kokosowe (7 g)
Banan (105 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
20:30 - kolacja
Tuńczyk w wodzie (145 g)
Cebula (50 g)
Papryka czerwona (130 g)
Kukurydza konserwowa (100 g)
Oliwa z oliwek (17 g)
Składniki dodatkowe: pieprz. Paprykę pokroić, dodać
cząstki tuńczyka, pokrojoną drobno cebulę, kukurydzę
oraz oliwę. Zamieszać i przyprawić pieprzem.
30-06-2013, niedziela
08:00 - śniadanie
Awokado (85 g)
Oliwa z oliwek (7 g)
Chleb żytni razowy (100 g)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Składniki dodatkowe łyżka świeżo wyciśniętego soku z
limonki (ewentualnie cytryny) Owoc awokado obieramy ze
skóry i kroimy wzdłuż na dwie połówki. Usuwamy ze
środka dużą pestkę Dwie połówki awokado wrzucamy do
plastikowej miseczki, dodajemy sok z limonki, oliwę
Następnie dodaję szczyptę soli, dość dużo grubo
zmielonego czarnego pieprzu i rozgniatam całość widelcem
aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej jedynie małe
cząstki awokado. Dodajemy pokrojoną drobno, grillowaną
lub gotowaną na parze pierś z kurczaka. Zamiast mięsa
uzyć mozna chudej szynki drobiowej.
11:00 - II śniadanie
Makaron Razowy (55 g)
Orzechy włoskie (30 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (155 g)
Składniki dodatkowe: cynamon Wszystkie składniki
zmieszać ze sobą.
2
14:30 - obiad
Cukinia (285 g)
Cebula (35 g)
Koncentrat pomidorowy 30% (20 g)
Papryka zielona (85 g)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Makaron Razowy (50 g)
Oliwa z oliwek (17 g)
Składniki dodatkowe: - papryka, pieprz, sól i przyprawa do
kuchni włoskiej - bazylia lub pietruszka nać - czosnek.
Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze
skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby
przypominało makaron spaghetti). tak przygotowaną cukinię
włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę.Przed
podaniem zmieszać z makaronem ugotowany zgodnie z opisem na
opakowaniu i zmieszać z oliwą z oliwek. Podsmażyć na
niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony
filet z kurczaka (zmielić samemu lub poprosić w sklepie),
dodać trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony
ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól i
przyprawa do kuchni włoskiej). Po 10-15 minut duszenia sos
jest gotowy do polania spaghetti. Danie udekorować listkami
bazylii lub pietruszki i pokrojoną zieloną papryką.
17:30 - podwieczorek
Makaron Razowy (55 g)
Orzechy włoskie (30 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (155 g)
Składniki dodatkowe: cynamon Wszystkie składniki
zmieszać ze sobą.
20:30 - kolacja
Ogórek (180 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (295 g)
Chleb żytni razowy (60 g)
Masło extra (7 g)
Składniki dodatkowe: - pieprz/sól wg uznania - koperek
Ogórka i koperek umyć, pokroić, zmieszać z serkiem i
doprawić wg uznania.
01-07-2013, poniedziałek
08:00 - śniadanie
Ryż Parboiled Sonko (60 g)
Mandarynki (95 g)
Ser twarogowy półtłusty (175 g)
Jogurt naturalny 2% (35 g)
Składniki dodatkowe; opcjonalnie słodziki w płynie i
cynamon Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu,
przed podaniem skropić olejem lnianym. Twaróg z dodatkiem
jogurtu (i opcjonalnie słodzikiem) rozgnieść widelcem
lub zmiksować. Położyć na ugotowany ryż, przyprawić
szczyptą cynamonu, dodać obraną i pokrojoną mandarynkę.
11:00 - II śniadanie
Ryż Parboiled Sonko (40 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (195 g)
Wiórki kokosowe (8 g)
Banan (120 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
14:30 - obiad
Wołowina, udziec (120 g)
Ryż Parboiled Sonko (40 g)
Pieczarka uprawna, świeża (50 g)
Koncentrat pomidorowy 30% (20 g)
Marchew (120 g)
Cebula (25 g)
Jabłko (95 g)
Oliwa z oliwek (14 g)
Pomidor (75 g)
Papryka czerwona (40 g)
Składniki dodatkowe: czosnek, pieprz, sól. Mięso pokroić
w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie na patelni
na oliwie z oliwek. Następnie umieścić wraz z pokrojoną
cebulą, papryką, pomidorem czosnkiem i pieczarkami w
naczyniu żaroodpornym. Wymieszać składniki z koncentratem
pomidorowym oraz odrobiną oliwy z oliwek. Piec do uzyskania
pożądanej miękkości. Ryż ugotować zgodnie z przepisem
z opakowania. Po podaniu polać oliwą. Przygotowanie
surówki: Marchew i jabłko zetrzeć na tarce. Składniki
dokładnie wymieszać.
17:30 - podwieczorek
Ryż Parboiled Sonko (40 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (195 g)
Wiórki kokosowe (8 g)
Banan (120 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
20:30 - kolacja
Jogurt naturalny 2% (65 g)
Rzodkiewka (285 g)
Ser twarogowy półtłusty (325 g)
Składniki dodatkowe: pieprz szczypiorek. Serek
rozgnieść widelcem dodać jogurt naturalny, pokrojony
drobno szczypiorek. Całość wymieszać i przyprawić
pieprzem.
3
02-07-2013, wtorek
08:00 - śniadanie
Awokado (75 g)
Oliwa z oliwek (6 g)
Chleb żytni razowy (85 g)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (85 g)
Składniki dodatkowe łyżka świeżo wyciśniętego soku z
limonki (ewentualnie cytryny) Owoc awokado obieramy ze
skóry i kroimy wzdłuż na dwie połówki. Usuwamy ze
środka dużą pestkę Dwie połówki awokado wrzucamy do
plastikowej miseczki, dodajemy sok z limonki, oliwę
Następnie dodaję szczyptę soli, dość dużo grubo
zmielonego czarnego pieprzu i rozgniatam całość widelcem
aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej jedynie małe
cząstki awokado. Dodajemy pokrojoną drobno, grillowaną
lub gotowaną na parze pierś z kurczaka. Zamiast mięsa
uzyć mozna chudej szynki drobiowej.
11:00 - II śniadanie
Makaron Razowy (45 g)
Migdały płatki (25 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (135 g)
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać
serek ziarnisty oraz migdały. Zamieszać. Opcjonalnie
można dodać szczyptę cynamonu.
14:30 - obiad
Mintaj świeży (160 g)
Papryka czerwona (65 g)
Papryka zielona (75 g)
Pomidorki koktajlowe (75 g)
Ryż Parboiled Sonko (55 g)
Oliwa z oliwek (10 g)
Składniki dodatkowe: - pieprz/sól wg uznania - curry - sok
z cytryny - por - 2 łodygi selera naciowego Rybę umyć,
skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawami. Odstawić
na trochę do lodówki. Por opłukać, odciąć piętkę i
zielone liście, a resztę pokroić drobno. Seler oskrobać
i pokroić w kawałki. .Papryki umyć, wybrać gniazda
nasienne i pokroić w kosteczkę. Na posmarowanej oliwą
blasze ułożyć filety, jeden koło drugiego. Rozłożyć
na nich równomiernie warzywa i posypać solą i pieprzem.
Skropić oliwą i przykryć blachę folią aluminiową.
Wstawić danie na 20 - 25 minut do rozgrzanego do 190 stopni
piekarnika. Po ok 10 - 15 minutach zdjąć folię i piec
jeszcze około 10 minut. Ryż ugotować w lekko osolonej
wodzie. Pomidorki umyć i przekroić Podawać wszystkie
składniki razem.
17:30 - podwieczorek
Ryż Parboiled Sonko (35 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (170 g)
Wiórki kokosowe (7 g)
Banan (105 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
20:30 - kolacja
Pomidor (155 g)
Oliwa z oliwek (16 g)
Ser mozarella (125 g)
Składniki dodatkowe: - bazylia (świeża lub suszona) -
pieprz - sól morska Mozarellę i pomidora pokroić,
posypać / udekorować bazylią. Polać oliwą.
03-07-2013, środa
08:00 - śniadanie
Papryka czerwona (90 g)
Oliwa z oliwek (14 g)
Jajo kurze całe (4 szt.)
Składniki dodatkowe: pieprz, sól, szczypiorek. Jaja
rozbić do miseczki, a następnie przelać na patelnię z
rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażyć mieszając, aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawić pieprzem i
solą, posypać szczypiorkiem. Zjeść z pokrojoną w paski
papryką.
11:00 - II śniadanie
Migdały płatki (30 g)
Jabłko (200 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (215 g)
Migdały zmieszać z zerkiem Na deser: małe jabłko lub
nektarynka
14:30 - obiad
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (130 g)
Ryż Parboiled Sonko (65 g)
Brokuły (105 g)
Sałata (14 g)
Oliwa z oliwek (6 g)
Składniki dodatkowe: czosnek, suszony lubczyk, papryka
czerwona ostra, kurkuma, niewielka ilość koncentratu
pomidorowego lub keczupu, Pierś z kurczaka natrzeć
dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut,
następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody
przez około 25 minut. Mięso można również upiec w
piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut.
4
Majonez Lekki HELLMANNS (5 g)
Jogurt naturalny 2% (30 g)
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł
ugotować na parze lub w wodzie przez około 7-8 minut.
Jogurt naturalny połączyć z niewielką ilością majonezu
i dokładnie wymieszać. Dodać rozgnieciony czosnek i
trochę koncentratu pomidorowego lub keczupu. Przyprawić
solą i pieprzem do smaku. Filet położyć na talerzu na
liściu sałaty, polać sosem czosnkowym. Ryż skropić
oliwą z oliwek.
17:30 - podwieczorek
Migdały płatki (30 g)
Jabłko (200 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (215 g)
Migdały zmieszać z zerkiem Na deser: małe jabłko lub
nektarynka
20:30 - kolacja
Marchew (130 g)
Cebula (40 g)
Papryka czerwona (130 g)
Noga (udo) kurczaka (390 g)
Składniki dodatkowe: kurkuma, chilli, zioła do drobiu,
pieprz, czosnek. Mięso umyć, osuszyć natrzeć
przyprawami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać
pokrojoną cebulę, czosnek, marchew. Piec w piekarniku
przez 30 minut w temp. 180 stopni. Paprykę pokroić w
paski i zjeść na surowo, jako dodatek.
04-07-2013, czwartek
08:00 - śniadanie
Papryka czerwona (90 g)
Oliwa z oliwek (15 g)
Jajo kurze całe (4 szt.)
Składniki dodatkowe: pieprz, sól, szczypiorek. Jaja
rozbić do miseczki, a następnie przelać na patelnię z
rozgrzaną oliwą z oliwek. Smażyć mieszając, aż do
uzyskania pożądanej konsystencji. Przyprawić pieprzem i
solą, posypać szczypiorkiem. Zjeść z pokrojoną w paski
papryką.
11:00 - II śniadanie
Ryż Parboiled Sonko (40 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (185 g)
Wiórki kokosowe (7 g)
Banan (115 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
14:30 - obiad
Krojone pomidory z ziołami (80 g)
Koncentrat pomidorowy 30% (13 g)
Cebula (17 g)
Ryż Parboiled Sonko (45 g)
Kalafior (90 g)
Noga (udo) kurczaka (195 g)
Oliwa z oliwek (9 g)
Składniki dodatkowe: przyprawa do kurczaka, papryka
słodka, czosnek. Udka z kurczaka natrzeć oliwą z oliwek,
posypać przyprawą do kurczaka. Włożyć do naczynia
żaroodpornego. Pomidory zmieszać z koncentratem
pomidorowym, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek,
paprykę słodką. Całość sosu przelać do naczynia
żaroodpornego. Mięso z sosem piec w temp. 180 stopni przez
około 30-40 minut. Ryż ugotować na sypko. Kalafior
ugotować w wodzie lub na parze, nie dopuszczając do
rozgotowania.
17:30 - podwieczorek
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (120 g)
Sałata (30 g)
Pomidor (70 g)
Chleb żytni razowy (120 g)
Oliwa z oliwek (9 g)
Składniki dodatkowe: - przyprawa do kurczaka - sól/pieprz
wg uznania Opcjonalnie: - czosnek - odrobina koncentratu
lub keczupu Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie
przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie
gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez
około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku
w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. PO ostudzeniu
mięso pokroić na plastry. Pomidora umyć i pokroić,
sałatę umyć. Pieczywo posmarować masłem lub skropić
lekko oliwą i położyć kolejno: sałatę,
mięso,pomidora. Można dodać keczupu.
20:30 - kolacja
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (160 g)
Pomidor (255 g)
Cebula (45 g)
Ser Mozzarella lekka (85 g)
Oliwa z oliwek (15 g)
Składniki dodatkowe: przyprawa do kurczaka, pieprz,
bazylia. Mięso natrzeć oliwą z oliwek oraz przyprawami,
gotować na parze około 25 minut. Pomidory przełożyć
serem i doprawić.
05-07-2013, piątek
08:00 - śniadanie
Cebula (30 g)
Składniki dodatkowe: curry kurkuma pieprz odrobina
5
Chleb żytni razowy (75 g)
Pomidor (130 g)
Oliwa z oliwek (7 g)
Jajo kurze całe (3 szt.)
szczypiorku Cebulę drobno pokroić, posypać kurkumą i
lekko podsmażyć. Jaja wbić do miseczki, przyprawić
curry, a następnie przelać na rozgrzaną, posmarowaną
minimalną ilością oliwy z oliwek patelnię. Mieszać aż
do uzyskania pożądanej konsystencji. Pomidora pokroić w
cząstki i ozdobić nim talerz. Całość posypać odrobiną
szczypiorku.
11:00 - II śniadanie
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (120 g)
Sałata (30 g)
Pomidor (70 g)
Chleb żytni razowy (120 g)
Oliwa z oliwek (8 g)
Składniki dodatkowe: - przyprawa do kurczaka - sól/pieprz
wg uznania Opcjonalnie: - czosnek - odrobina koncentratu
lub keczupu Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie
przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie
gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez
około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku
w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. PO ostudzeniu
mięso pokroić na plastry. Pomidora umyć i pokroić,
sałatę umyć. Pieczywo posmarować masłem lub skropić
lekko oliwą i położyć kolejno: sałatę,
mięso,pomidora. Można dodać keczupu.
14:30 - obiad
Mintaj świeży (95 g)
Cebula (30 g)
Pomidor (75 g)
Koncentrat pomidorowy 30% (25 g)
Jogurt naturalny 2% (19 g)
Makaron Razowy (70 g)
Oliwa z oliwek (13 g)
Składniki dodatkowe: Przyprawy do ryby (pieprz, sól,
przyprawa do ryb itp) Przyprawy do sosów (bazylia, oregano,
lubczyk itp) Pietruszka nać Umytą rybę osuszamy i
nacieramy przyprawami i odstawiamy na ok. 15-20 min.
Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy na cienkie
plastry. Cebule kroimy w krążki lub dowolnie. Jogurt
miksujemy z koncentratem, oliwą i przyprawami, mieszamy,
gotujemy chwilę w rondelku. Nastawiamy piekarnik na 190-200
stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Układamy
rybę, zalewamy sosem, kładziemy plastry pomidora i
cebulę, ewentualnie przyprawiamy. Wkładamy do rozgrzanego
piekarnika i pieczemy ok. 15-20 min. W między czasie
gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Danie podajemy
udekorowane pietruszką zieloną.
17:30 - podwieczorek
Makaron Razowy (50 g)
Migdały płatki (30 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (145 g)
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać
serek ziarnisty oraz migdały. Zamieszać. Opcjonalnie
można dodać szczyptę cynamonu.
20:30 - kolacja
Pomidor (170 g)
Oliwa z oliwek (17 g)
Ser mozarella (135 g)
Składniki dodatkowe: - bazylia (świeża lub suszona) -
pieprz - sól morska Mozarellę i pomidora pokroić,
posypać / udekorować bazylią. Polać oliwą.
06-07-2013, sobota
08:00 - śniadanie
Cebula (30 g)
Chleb żytni razowy (70 g)
Pomidor (125 g)
Oliwa z oliwek (7 g)
Jajo kurze całe (3 szt.)
Składniki dodatkowe: curry kurkuma pieprz odrobina
szczypiorku Cebulę drobno pokroić, posypać kurkumą i
lekko podsmażyć. Jaja wbić do miseczki, przyprawić
curry, a następnie przelać na rozgrzaną, posmarowaną
minimalną ilością oliwy z oliwek patelnię. Mieszać aż
do uzyskania pożądanej konsystencji. Pomidora pokroić w
cząstki i ozdobić nim talerz. Całość posypać odrobiną
szczypiorku.
11:00 - II śniadanie
Ryż Parboiled Sonko (35 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (170 g)
Wiórki kokosowe (7 g)
Banan (105 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
14:30 - obiad
Pstrąg tęczowy świeży (130 g)
Masło extra (3 g)
Ryż Parboiled Sonko (50 g)
Papryka zielona (55 g)
Oliwa z oliwek (3 g)
składniki dodatkowe: czosnek pietruszka - liście pieprz
cytrynowy sok z cytryny Filety umyć, a następnie
osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem,
posypać pieprzem oraz natką z pietruszki. Rybę włożyć
do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek.
Piec w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Po
upieczeniu, po wyłożeniu na talerz położyć na filecie
odrobinę masła. Ryż ugotować na sypko. Paprykę
6
pokroić w paski i udekorować nią talerz.
17:30 - podwieczorek
Ryż Parboiled Sonko (35 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (170 g)
Wiórki kokosowe (7 g)
Banan (105 g)
Ryż ugotować do uzyskania pożądanej miękkości. Serek
ziarnisty zmieszać z pokrojonym bananem, wiórkami i dodać
do ryżu. Całość wymieszać.
20:30 - kolacja
Tuńczyk w wodzie (145 g)
Cebula (50 g)
Papryka czerwona (130 g)
Kukurydza konserwowa (100 g)
Oliwa z oliwek (17 g)
Składniki dodatkowe: pieprz. Paprykę pokroić, dodać
cząstki tuńczyka, pokrojoną drobno cebulę, kukurydzę
oraz oliwę. Zamieszać i przyprawić pieprzem.
07-07-2013, niedziela
08:00 - śniadanie
Awokado (85 g)
Oliwa z oliwek (7 g)
Chleb żytni razowy (100 g)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Składniki dodatkowe łyżka świeżo wyciśniętego soku z
limonki (ewentualnie cytryny) Owoc awokado obieramy ze
skóry i kroimy wzdłuż na dwie połówki. Usuwamy ze
środka dużą pestkę Dwie połówki awokado wrzucamy do
plastikowej miseczki, dodajemy sok z limonki, oliwę
Następnie dodaję szczyptę soli, dość dużo grubo
zmielonego czarnego pieprzu i rozgniatam całość widelcem
aż do uzyskania jednolitej masy zawierającej jedynie małe
cząstki awokado. Dodajemy pokrojoną drobno, grillowaną
lub gotowaną na parze pierś z kurczaka. Zamiast mięsa
uzyć mozna chudej szynki drobiowej.
11:00 - II śniadanie
Makaron Razowy (55 g)
Orzechy włoskie (30 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (155 g)
Składniki dodatkowe: cynamon Wszystkie składniki
zmieszać ze sobą.
14:30 - obiad
Cukinia (285 g)
Cebula (35 g)
Koncentrat pomidorowy 30% (20 g)
Papryka zielona (85 g)
Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g)
Makaron Razowy (50 g)
Oliwa z oliwek (17 g)
Składniki dodatkowe: - papryka, pieprz, sól i przyprawa do
kuchni włoskiej - bazylia lub pietruszka nać - czosnek.
Cukinię pozbawić części niejadalnych ( nie obierać ze
skóry) i pokroić na podłużne, paski (tak aby
przypominało makaron spaghetti). tak przygotowaną cukinię
włożyć do wrzątku i gotować przez około minutę.Przed
podaniem zmieszać z makaronem ugotowany zgodnie z opisem na
opakowaniu i zmieszać z oliwą z oliwek. Podsmażyć na
niewielkiej ilości oliwy posiekaną cebulę i zmielony
filet z kurczaka (zmielić samemu lub poprosić w sklepie),
dodać trochę wody, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony
ząbek czosnku oraz przyprawy (papryka, pieprz, sól i
przyprawa do kuchni włoskiej). Po 10-15 minut duszenia sos
jest gotowy do polania spaghetti. Danie udekorować listkami
bazylii lub pietruszki i pokrojoną zieloną papryką.
17:30 - podwieczorek
Makaron Razowy (55 g)
Orzechy włoskie (30 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (155 g)
Składniki dodatkowe: cynamon Wszystkie składniki
zmieszać ze sobą.
20:30 - kolacja
Ogórek (180 g)
Serek twarogowy ziarnisty (tzw. wiejski) (295 g)
Chleb żytni razowy (60 g)
Masło extra (7 g)
Składniki dodatkowe: - pieprz/sól wg uznania - koperek
Ogórka i koperek umyć, pokroić, zmieszać z serkiem i
doprawić wg uznania.