Szacuny
0
Napisanych postów
23
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
305
widze ze dawno nikt tu nic nie wrzucal a ja juz prawie wszystko wyprobowalam co napisaliscie i zaczynam sie nudzic zarciem,wiec zaczynam:P
ZAPIEKANKA Z MAKRELI
makrela wedzona,25dkg tlustego sera zoltego,kostka poltlustego twarogu,3 jaja,oliwki zielone,korniszony lub kiszone,3 czubate lyzki majonezu,sol,pieprz,chili sproszkowane.
Makrele oczzyscic i rozdrobnic,twarog rozdrobnic,ser zetrzec na tarce,oliwki pokroic na plasterki,ogorki posiekac,dodac majonez.
Wszystko dokladnie wymieszac,wbic do tego jaja i wymieszac ponownie-nastepnie doprawic wg smaku(ja lubie na ostro ale to zalezy od was)i znowu wymieszac.
Mase przelozyc do naczynia do zapiekania,wyrownac i posypac gruba warstwa startego sera.
Wlozyc do piekarnika na ok15-20min az do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.
PALCE LIZAC!!!
a praktycznie zero ww;)
musicie tylko czuwac nad tym zeby wam sie ser nie przypalil-ja czesto po prostu wkladam najpierw mase i pieke tak ok10min,a na ostatnie 5-10min(zalezy na jaki ser mam ochote-ciagnacy czy lekko zrumieniony)posypuje serm i zapiekam:):)
SMACZNEGO I DAWAJCIE NASTEPNE PRZEPISY:)
Szacuny
0
Napisanych postów
23
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
305
no to walne jeszcze jeden latwy przepis
ZAPIEKANKA SEROWA
-mięso mielone,brokuly,kalafior,2jajka,zolty ser,smietana,sol,pieprz
do miesa mielonego wbic jedno jajko i wymieszac-mase przelozyc do zaroodpornego naczynia i wyrownac.
Brokuly i kalafiora ugotowac(para albo w wodzie)i poukladac naprzemiennie na miesie(troszke docisnac;)
smietane zmieszac dokladnie z drugim jajkiem i przyprawami wg smaku,dodac starty zolty ser i taka super masa zalac nasza zapiekanke:D
wstawic dopiekarnika nagrzanego i piec ok.20min
proporcje i ilosc skladnikow zalezna od smaku czy gustu-dlatego niepodaje:)
ale jest mega pyszna-SMACZNEGO:):)
Jajka rozbijamy, masło rozpuszczamy(ja to robie w mikrofalówce), łączymy wszystko razem z wiórkami i wylewamy masę na teflon. Po jakimś czasie odwracamy na drugą stronę i po chwili mamy gotowe danie :P
Można dodać soli i pieprzu..
Pycha :D
Szacuny
4
Napisanych postów
4
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
63
witam wszystkich:)
jestem nowa, dietę niskowęglowodanową zaczęłam bardzo niedawno i nadal jestem w fazie I, więc nie przekraczam 20g węglowodanów dziennie
Mam kilka pytań..
1)czy na ww. diecie mogę jeść owoce o ile nie przekroczę dziennego limitu węgli czy są one całkowicie zakazane? (czerwone porzeczki, agrest
2) czy można jeść orzechy w fazie wstępnej?
3) czytałam w jednej z wypowiedzi o otrębach pszennych, że są dopuszczalne, gdyż mają mało przyswajalne węglowodany. Ale w jakiej ilośći?
4 i 5) Jakie są inne żródła trudno przyswajalnych węglowodanów? (pytam ze względu na niską ilość błonnika w diecie - czy są inne dopuszczalne źródła?)
6) Jak to jest z alkoholem:) Jestem studentką i bez alkoholu jest ciężko;) czytałam że w dietach ketogonicznych jest on dopuszczalny (wytrawne wina, wódka, whisky itp). Jak ma się alkohol do diety niskoww.?
7) Kawa, sól?
8) Czy można sprawdzić bez plastrów ketozę? Ile trzeba czekać na ten stan?
Dziękuję z góry za podpowiedzi, świetny topik, korzystam z wielu przepisów:)
Szacuny
16
Napisanych postów
516
Wiek
40 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4727
Witam
Pozwolę sobie dorzucić do tej listy mój przepis na Indyka.
Indyk w ziołach skrót*:
Pierś z indyka po oczyszczeniu marynujemy w mieszance soli (2 łyżeczki), pieprzu(2 łyżeczki), ziół prowansalskich(3-4 łyżeczki), czosnku (2 ząbki), oliwy z oliwek(2 łyżki) i octu balsamicznego (1 łyżka) przez całą noc. Następnie pieczemy przez godzinę i 10minut na każdy kilogram mięsa (2kg = 2h20min) plus 15 minut na rozgrzanie piekarnika do temperatury 200stc.
Podajemy na ciepło, ale można też na zimno. Zaletą jest to, że mamy w tym czyste mięso. Tłuszcz i tak wytopi się podczas pieczenia. Po odsączeniu i ochłodzeniu można takiego indyka kroić jak wędlinę - posiłek na szybko o dużej zawartości białka. Mięso dzięki bardzo długiemu, jak na drób, marynowaniu i dłuższemu niż zazwyczaj pieczeniu jest bardzo kruche. Zioła dają smak.