SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gravlax czyli marynowany łosoś

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1863

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Gravlax- marynowany łosoś

SKŁADNIKI:
-> FILET Z ŁOSOSIA - 1 cały, ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
-> CHRZAN - starty świeży/ze słoiczka (kilka łyżek)
-> SKÓRKA Z CYTRYNY - otarta
-> SÓL MORSKA - 3 łyżki
-> BRĄZOWY CUKIER - 1-2 łyżki
-> WÓDKA CZYSTA - 50-75 ml
-> KOPEREK - duży pęczek, posiekany
-> BIAŁY PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE:
1. Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.
2. Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.
3. Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.
4. Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (np. kilka pełnych słoików) na minimum 3-4 dni, dla niecierpliwych można jeść już po 48 godzinach.
5. Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym.

PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY:
~> JOGURT NATURALNY - użyłem sokólskiego, 180g
~> OGÓREK WĘŻOWY - 15cm. wystarczy
~> CZOSNEK - 3 ząbki (im więcej tym mocniejszy)
~> PRZYPRAWA TZATZIKI- 2 łyżeczki
~> KOPEREK - drobno posiekany
~> SÓL, PIEPRZ - szczypta

Do miski wrzucamy jogurt. Dodajemy pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki oraz posiekany koperek. Tarkujemy ogórka wężowego i wyciskamy nadmiar wody po czym dodajemy go do miski. Mieszamy, miskę owijamy folią i stawiamy w lodówce "by smaki się przegryzły".

SPOSÓB SERWOWANIA:
-Przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
-Tutaj użyłem pieczywa, ułożyłem kromki na blasze i podpiekłem w piekarniku po 5 minut każdą stronę.
-Na talerzu wyłożyłem przypieczone kromki, na nich plasterki łososia, skropiłem wszystkie kanapki limonką, posypałem cienko pokrojoną papryką oraz starkowanym serem.

SMACZNEGO!

Łosoś smakuje niesamowicie. Wódka nadaje mu ten inny smak. Również sól morska i biały pieprz jest ważny.

Nie będę się rozwodził nad b/t/w, ponieważ każdy widzi co tu zostało użyte i zna to na pamięć, natomiast gorąco zachęcam do przygotowania i odczekania tych 3/4 dni, smak mistrz.









źródło przepisu: kuchniaprezydentowej.blogspot.com

Zmieniony przez - eOK1 w dniu 2013-11-25 13:07:01
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94887 Napisanych postów 364896 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670395
w weekend robię,wyglada bardzo smakowicie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 96 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1968
Gdyby ktoś się czepiał to zaszła mała pomyłka- sos nazywa się tzatziki, a nie czosnkowy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9990 Napisanych postów 5638 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18404
fajny przepis
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Cameloni grate

Następny temat

Sos do słoików. Przepis dla LENIWYCH

WHEY premium