SKŁADNIKI:
-> FILET Z ŁOSOSIA - 1 cały, ze skórą (nie mniejszy jednak niż 500 g)
-> CHRZAN - starty świeży/ze słoiczka (kilka łyżek)
-> SKÓRKA Z CYTRYNY - otarta
-> SÓL MORSKA - 3 łyżki
-> BRĄZOWY CUKIER - 1-2 łyżki
-> WÓDKA CZYSTA - 50-75 ml
-> KOPEREK - duży pęczek, posiekany
-> BIAŁY PIEPRZ
PRZYGOTOWANIE:
1. Umytego i osuszonego łososia kładziemy na czystej desce skórą do dołu.
2. Nacieramy solą, cukrem, chrzanem i skórką cytrynową, polewamy równomiernie wódką, posypujemy lekko białym pieprzem. Na wierzch kładziemy cały posiekany koperek, lekko dociskając.
3. Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.
4. Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (np. kilka pełnych słoików) na minimum 3-4 dni, dla niecierpliwych można jeść już po 48 godzinach.
5. Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym.
PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY:
~> JOGURT NATURALNY - użyłem sokólskiego, 180g
~> OGÓREK WĘŻOWY - 15cm. wystarczy
~> CZOSNEK - 3 ząbki (im więcej tym mocniejszy)
~> PRZYPRAWA TZATZIKI- 2 łyżeczki
~> KOPEREK - drobno posiekany
~> SÓL, PIEPRZ - szczypta
Do miski wrzucamy jogurt. Dodajemy pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatziki oraz posiekany koperek. Tarkujemy ogórka wężowego i wyciskamy nadmiar wody po czym dodajemy go do miski. Mieszamy, miskę owijamy folią i stawiamy w lodówce "by smaki się przegryzły".
SPOSÓB SERWOWANIA:
-Przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego.
-Tutaj użyłem pieczywa, ułożyłem kromki na blasze i podpiekłem w piekarniku po 5 minut każdą stronę.
-Na talerzu wyłożyłem przypieczone kromki, na nich plasterki łososia, skropiłem wszystkie kanapki limonką, posypałem cienko pokrojoną papryką oraz starkowanym serem.
SMACZNEGO!
Łosoś smakuje niesamowicie. Wódka nadaje mu ten inny smak. Również sól morska i biały pieprz jest ważny.
Nie będę się rozwodził nad b/t/w, ponieważ każdy widzi co tu zostało użyte i zna to na pamięć, natomiast gorąco zachęcam do przygotowania i odczekania tych 3/4 dni, smak mistrz.
źródło przepisu: kuchniaprezydentowej.blogspot.com
Zmieniony przez - eOK1 w dniu 2013-11-25 13:07:01