GERD, ang. gastroesophageal reflux disease…
Coraz częściej w stosowaniu diety napotyka się na różne przeszkody. Bariery ekonomiczne, nawykowe ale i również o podłożu medycznym. Warto przyjrzeć się chorobie, często niezdiagnozowanej i lekceważonej. Odczuwasz pieczenie w przełyku, trudności przy przełykaniu i pieczenie pojawia się zwłaszcza rano? Najbardziej charakterystyczne objawy refluksu to zgaga, puste odbijania i poczucie, że treść żołądkowa cofa się do przełyku. Czasem jednak dolegliwości związane z refluksem mogą udawać zupełnie inną chorobę. Chorobie refluksowej przełyku mogą towarzyszyć takie dolegliwości ze strony układu oddechowego jak kaszel (szczególnie rano po posiłku), którego przyczyną są treści żołądkowe przedostające się do układu oddechowego. Zdarza się, że osoby z refluksem mają bezdech w czasie snu, chrapią. Nie zagłębiając się w kwestie anatomiczne schorzenie to polega na dysfunkcji zwieraczy przełyku ( jest to mięsień, który łączy nasz żołądek z przełykiem) Często problemy z nią mają ludzi otyli, gdyż ich żołądek jest większy i pojawiają się problemy z jego opróżnianiem.
Modyfikacja diety i stylu życia przynosi efekt terapeutyczny przy niewielkim lub średnim nasileniu objawów choroby. Ma na celu zmniejszenie częstości występowania zgagi i skrócenie czasu jej trwania. W przypadku dużego nasilenia objawów, lub gdy towarzyszy im zapalenie przełyku, konieczna jest farmakoterapia (leki alkalizujące i zwiększające napięcie dolnego zwieracza przełyku).
Skupiając się na kwestii jadłospisu, chorobie sprzyja:
- sięganie po pokarmy, które obniżają ciśnienie danego zwieracza, a mogą to być tłuste i smażone potrawy, jak i czekolada czy mięta. Zdrowa dieta w założeniach opiera się na zmniejszeniu a nawet wykluczenie smażenia potraw.
- tłuste potrawy, tłuste mięso i drób np. tłusta wieprzowina, mięso z gęsi, kaczki, golonka, żeberko. Nie wskazane są również tłuste wędliny jak baleron, salami, pasztet, salceson, tłusta kiełbasa. Stosując nawet dietę nastawianą na przyrost masy ciała , niweluje się tłuste mięsa, wybierając np. udziec wołowy niż antrykot.
- pokarmy owoce cytrusowe i pikantne przekąski, czyli wszystko to co podrażnia błonę śluzową w przełyku. Owoce cytrusowe- niejednokrotnie smak dzieciństwa. Osobiście polecam stosowanie owoców ale unikanie cytrusów. Polecam skupiać się na ananasie oraz kiwi, jagodach. Dwa pierwsze zawierają naturalne enzymy trawienne, jagody posiadają niski indeks glikemiczny ( jak na owoce)
- papierosy i alkohol są kolejnym powodem. Tych zmiennych chyba nie trzeba omawiać. Sięgając po alkohol wybierajmy wina (białe). Ogólnie niskoprocentowe alkohole. Wino ponadto zawiera masę antyutleniaczy oraz wpływa pozytywnie na trawienie.
Oprócz farmakologii, warto w swoim jadłospisie stosować produkty mleczne ( kefiry, jogurty naturalne) wyjątkiem się tłuste ser( topione, brie). Procesy fermentacyjne w jelicie i bóle brzucha wywołuje także sorbitol dodawany do takich produktów jak: guma do żucia, galaretowate słodycze, czekolada, słodziki. Zaleca się jedzenie w ciągu dnia 5-6 niewielkich posiłków. Powinny być one spożywane w spokojnej atmosferze, w wolnym tempie (szybkie jedzenie przyczynia się do wzrostu częstotliwości epizodów refluksu.
Przykładowa dieta może wyglądać w sposób następujący:
Przed każdym posiłkiem należy wypić szklankę wody, unikając popijanie w trakcie posiłku( rozrzedzenie kwasów żołądkowych)
Posiłek 1
Owsianka
Jajka
Posiłek 2
Bulion warzywny z dodatkiem chudego mięsa (indyk/kurczak, cielęcina)
Posiłek 3
Pieczony filet z piersi z indyka
Makaron
Posiłek 4
Chłodnik na kefirze
Posiłek 5
Filet z łososia/morszczuka (lub innej białej ryby) duszony z warzywami
Należy podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Może zdarzyć się, że objawy choroby pojawią się po produktach, o których nie wspomniano.
Cane corso
(Kacper Fortuna)
oparte na źródłach: dobrydietetyk.pl
Zmieniony przez - canecorso w dniu 2013-12-04 17:47:12
Doradca w dziale Alternatywna Droga
Instruktor Sportów Siłowych
Dietetyk