SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Placek owsiany (kakaowo-cynamonowy)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3268

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 3294 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 19444
Znudziły Ci się zwykłe płatki owsiane i jajka na śniadanie lub kolację? Nie martw się, bo z pomocą przyjdzie Ci placek owsiany! Połączenie smaków kakao, cynamonu i kokosu, daje ucztę dla podniebienia, a domowe masło orzechowe tylko doda uroku!

Składniki na placka:
-50g ugotowanych płatek owsianych;
-5 białek z jajek (żółta wywalamy z posiłku);
-30 g wiórków kokosowych;
-łyżka kakao;
-łyżka cynamonu;
-100 ml mleka (na oko);
-słodzik lub stewia.

Składniki na domowe masło orzechowe:
-15 g migdałów;
-15 g orzechów laskowych;
-10 g orzechów włoskich;
-łyżeczka miodu.

Przygotowanie placka:
5 białek z jaj wrzucamy do miski. Następnie dodajemy łyżkę kakao, łyżkę cynamonu, wiórki kokosowe oraz mleko. Wszystko mieszamy mikserem i dodajemy słodzik lub stewię dla mieszaniny słodkich smaków. Gdy wszystko ładnie zmiksowane, dodajemy ugotowane płatki owsiane i jeszcze raz miksujemy (przez maksymalnie 5 sekund). Potem wrzucamy naszego placka na teflon i smażymy bez tłuszczu (ewentualnie na oliwie albo PAN'ie).

Przygotowanie domowego masła orzechowego:
Wszystkie orzechy najpierw lekko prażymy na patelni, a następnie wrzucamy do pojemnika / miski, dodając łyżeczkę miodu. Wszystko mielimy blenderem i odstawiamy na bok.

Porady:
-Do placka można dodać otręby pszenne lub suszone śliwki, aby zaspokoić zapotrzebowanie na błonnik.
-Nie dodajemy w tym przepisie żółtek, jeśli mamy mocno wyliczone makro-składniki, a chcemy mieć słodki placek - w miejsce żółtek, dodajemy potem masło orzechowe.
-Placek smakuje najlepiej, gdy "usmażymy go" tylko z jednej strony, czyli położyć na teflon na mały gaz i zostawić na te +-15 minut. Wtedy ładnie się zarumieni z jednej strony, a będzie bardzo mokry i przepyszny z drugiej (polecam!).

Makro składniki:


Zdjęcia:







Smacznego!

Projekt Masa 2014, czyli KUREK nie zniknie!
http://www.sfd.pl/KUREK_nie_zniknie__masa_zimą_2013_[DT]-t994269.html

[ART] Dlaczego białko to nie magiczny proszek i czemu z kreatyną warto poczekać?
http://www.sfd.pl/[ART]_Dlaczego_białko_to_nie_magiczny_proszek_i_czemu_z_kreatyną_warto_poczekać_-t1004088.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
Też taki robię, bardzo fajne śniadanie Ja robię "ciut" inaczej: płatki "surowe" (w sensie nie gotowane), zazwyczaj nie miksuję i smażę z obu stron - ja wolę suchszy Ale "szkielet" podobny

Z tym, że nie rozumiem, dlaczego wywalasz żółtka jaj, a w miejsce tłuszczu z jaj dajesz wiórki?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 3294 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 19444
kalikstat
Też taki robię, bardzo fajne śniadanie Ja robię "ciut" inaczej: płatki "surowe" (w sensie nie gotowane), zazwyczaj nie miksuję i smażę z obu stron - ja wolę suchszy Ale "szkielet" podobny

Z tym, że nie rozumiem, dlaczego wywalasz żółtka jaj, a w miejsce tłuszczu z jaj dajesz wiórki?

Wiórki to bardziej smakowo tutaj doszły, bo super komponują się z kakao i cynamonem. Mam słabość do masła orzechowego (myślę, że tak samo, jak większość osób na tym forum) i żółtka wywaliłem tylko ze względu na orzechy.

Projekt Masa 2014, czyli KUREK nie zniknie!
http://www.sfd.pl/KUREK_nie_zniknie__masa_zimą_2013_[DT]-t994269.html

[ART] Dlaczego białko to nie magiczny proszek i czemu z kreatyną warto poczekać?
http://www.sfd.pl/[ART]_Dlaczego_białko_to_nie_magiczny_proszek_i_czemu_z_kreatyną_warto_poczekać_-t1004088.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jajka ze szpinakiem

Następny temat

Batonik Proteinowy

WHEY premium