Składniki na placka:
-50g ugotowanych płatek owsianych;
-5 białek z jajek (żółta wywalamy z posiłku);
-30 g wiórków kokosowych;
-łyżka kakao;
-łyżka cynamonu;
-100 ml mleka (na oko);
-słodzik lub stewia.
Składniki na domowe masło orzechowe:
-15 g migdałów;
-15 g orzechów laskowych;
-10 g orzechów włoskich;
-łyżeczka miodu.
Przygotowanie placka:
5 białek z jaj wrzucamy do miski. Następnie dodajemy łyżkę kakao, łyżkę cynamonu, wiórki kokosowe oraz mleko. Wszystko mieszamy mikserem i dodajemy słodzik lub stewię dla mieszaniny słodkich smaków. Gdy wszystko ładnie zmiksowane, dodajemy ugotowane płatki owsiane i jeszcze raz miksujemy (przez maksymalnie 5 sekund). Potem wrzucamy naszego placka na teflon i smażymy bez tłuszczu (ewentualnie na oliwie albo PAN'ie).
Przygotowanie domowego masła orzechowego:
Wszystkie orzechy najpierw lekko prażymy na patelni, a następnie wrzucamy do pojemnika / miski, dodając łyżeczkę miodu. Wszystko mielimy blenderem i odstawiamy na bok.
Porady:
-Do placka można dodać otręby pszenne lub suszone śliwki, aby zaspokoić zapotrzebowanie na błonnik.
-Nie dodajemy w tym przepisie żółtek, jeśli mamy mocno wyliczone makro-składniki, a chcemy mieć słodki placek - w miejsce żółtek, dodajemy potem masło orzechowe.
-Placek smakuje najlepiej, gdy "usmażymy go" tylko z jednej strony, czyli położyć na teflon na mały gaz i zostawić na te +-15 minut. Wtedy ładnie się zarumieni z jednej strony, a będzie bardzo mokry i przepyszny z drugiej (polecam!).
Makro składniki:
Zdjęcia:
Smacznego!
Projekt Masa 2014, czyli KUREK nie zniknie!
http://www.sfd.pl/KUREK_nie_zniknie__masa_zimą_2013_[DT]-t994269.html
[ART] Dlaczego białko to nie magiczny proszek i czemu z kreatyną warto poczekać?
http://www.sfd.pl/[ART]_Dlaczego_białko_to_nie_magiczny_proszek_i_czemu_z_kreatyną_warto_poczekać_-t1004088.html