SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ryż vs owsiane

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 543

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 123 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2448
Witam,
Na wstępie napiszę, że jestem wytrzymałościowcem, więc NIEKIEDY uzupełnianie glikogenu traktuję priorytetowo. Do tego wzmacniam ciało na siłowni 2-3x w tygodniu, więc wysokie stężenie aminokwasów we krwi (w szczególności do kilka h po treningu) to też pewnego rodzaju cel w regeneracji.
Jestem na IF'ie 4h ze zrównoważonymi makrosamo - bez znaczenia czy mam do pochłonięcia 3k czy 5k kcal i tak robię to poniżej 6h, bo tak po prostu mi smakuje. Jednak staram się wykorzystać pierwsze 2h po treningu w celu dostarczenia szybciej-wchłanialnych makroskładników.
Zaraz po treningu piję WPC i 30g cukrów prostych dla pobudzenia insuliny.
30min po shake jem ryż basmati z bananem, rodzynkami, 50g kurczaka.
Po godzinie/1,5h jem ryż basmati z tłustą rybą, lekkimi warzywami (tj. takimi, które nie pochłaniają zbyt dużo energii do strawienia np. pomidory). Po kolejnych 2h jem ostatni posiłek, gdzie źródłem ww jest ryż naturalny lub makaron razowy, a białka stanowią produkty głównie nabiałowe (jaja, twaróg, jogurt - kazeina), do tego zielone warzywa.

Taki rozkład posiłków gwarantuje mi świetną regenerację, począwszy od lekkostrawnych i mało tłustych (do 15g w posiłku), kończąc na tych wymagających dłuższego trawienia i tłustych. Nie łączę tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (zaw. cholesterolu) z cukrami prostymi.

Jednak jest pewne ale, mianowicie - jak zamiana 100g ryżu basmati z owocami na 100g płatków owsianych (które są ciężkostrawne, te nieprzetworzone) z owocami po treningu wpłynie na uwalnianie makroskładników z żołądka i dwunastnicy? Smakowo i kulturowo (w mojej rodzinie przeważnie owsiane je się na śniadanie) bardziej skłaniam się ku owsianym, jednak zależy mi na jak najszybszej regeneracji, bo przymierzam się do zawodów. No i kolejna sprawa - za dużo ryżu basmati też nie dobrze, mimo że to dobre źródło ww, to z minerałami i witaminami już nie tak kolorowo (w porównaniu do owsianych, naturalnego, kaszy grycz).
Czy płatki owsiane górskie dużo dłużej będą trawione od ryżu basmati? Ile wynosi różnica (oczywiście mniej więcej)? Gdzie szukać takich danych?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odchudzanie w wieku 16 lat i suplementacja

Następny temat

Redukcja - dieta do oceny

WHEY premium