Jestem sportowcem wytrzymałościowym, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad przejściem na LC/keto w celu usprawnienia lipolizy, w efekcie efektywniejszego spalania fatu. Mam jednak kilka wątpliwości. Pominę kwestię wytwarzania energii, bo tutaj wątpliwości nie mam.
Zastanawia mnie natomiast podaż witamin i minerałów, w które bogate są pełnoziarniste produkty (owsiane, ryż naturalny), oraz owoce. Dla przykładu już 100g płatków owsianych dostarcza:
26% żelaza
44% magnezu
52% fosforu
26% cynku
% dla dziennego podstawowego zapotrzebowania, dane z nutritiondata.
Dziennie, przy ogólnym zapotrzebowanie na kcal w okolicach 3300 na redukcji, zjadam około 300g ryżu/owsianych, co daje mi w połączeniu z warzywami i owocami (około 700g) pełną pulę witamin i minerałów (sumując, to ponad 300% podstawy wg. nd), których zapotrzebowanie przy codziennym treningu jest znacznie większe, od tego rekomendowanego, podstawowego. W przypadku uprawianej przeze mnie dyscypliny (bieganie) bardzo istotne są przemiany tlenowe, a wpływają na nie poziom erytrocytów, Hb itd., dlatego podaż żelaza, B11 i B12 musi być wystarczająca, a dla świętego spokoju nawet wyższa.
Staram się jeść ekonomicznie (czerwone mięso rzadko), więc przy 140g białka dziennie i bez jedzenia pełnoziarnistych produktów/orzechów, nie zjadałbym nawet podstawy zapotrz. na żelazo.
Jakie warzywa i ile musiałbym ich jeść na diecie wysokotłuszczowej, by spać spokojnie jeśli chodzi o podaż wit i minerałow, a także nie zakwaszając się?
Pozdrawiam.