- 250 g mięsa mielonego z piersi indyka (może też być filet z indyka, jak ktoś ma blender to po prostu pokroi w paski/kostki i sam zmieli mięso)
- 1 całe jajko
- koperek (świeży lub mrożony)
- mała cebulka
Przygotowanie:
Mięso wrzucamy do miski, wbijamy całe jajko, pokrojony koperek i cebulkę, wszystko mieszamy. Wstawiamy wodę w garnku, w między czasie formujemy nasze pulpety. Najlepiej delikatnie zmoczyć ręce wodą, żeby mięso nie przyklejało się do dłoni.
Powinniśmy otrzymać coś takiego:
Czekamy aż woda w garnku zacznie się gotować i do wrzątku wrzucamy nasze pulpety. Gotujemy 20 minut, żeby mieć pewność, że mięso nie będzie surowe. Gwarantuję, że po tym czasie pulpety się nie rozlecą
Po upływie 20 minut wyciągamy takie oto cudeńka:
Do tego ziemniaki, suróweczka i danie palce lizać
wartości odżywcze w 1 porcji (250 g):
48 g białka, 0 g węglowodanów, 25 g tłuszczu, 416 kcal
SMACZNEGO !