Chleb sezamowy
Składniki:
*Ciasto zakwaszone:
50 g zakwasu żytniego
150 g letniej wody
150 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h.
Ciasto właściwe:
całe ciasto zakwaszone (350 g)
140 g mąki żytniej razowej
320 g mąki pszennej chlebowej
260 g letniej wody
10 g soli
130 g uprażonych ziaren sezamu (+ 20 g na posypkę)
20 g kleiku z mąki żytniej i wody
*można po prostu użyć 350 g zakwasu żytniego 100% hydracji, dokarmionego minimum 12h wcześniej.
Przygotowanie:
Ciasto zakwaszone dokładnie wymieszać z wodą przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto - ręcznie ok. 10 minut - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od rąk. Zostawić na blacie przykryte ściereczką na 15 minut. W tym czasie uprażyć sezam i zostawić do ostygnięcia. Następnie stopniowo dodawać ziarna i wyrabiać przez kolejne 10 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w jego środek) i krótko wyrobić. Przełożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką obficie posypaną mąką, spryskać wodą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6h go wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Chleb przełożyć na blachę lub kamień do wypieku chleba/pizzy, posmarować kleikiem i posypać sezamem, naciąć (TEGO ZAPOMNIAŁAM-wielki błąd) i włożyć do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec przez 30-40 minut, aż z wierzchu będzie ładnie brązowy, a popukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEGO BOCHENKA
Kalorie 3100kcal
Białko 98.4g
Węglowodany 434.2g
Cukry 1.2g
Błonnik 46.7g
Tłuszcze 102.1g
Tłuszcze Nasycone 11.1g
Tłuszcze Wielonienasycone 38.1g
Tłuszcze Jednonienasycone 29.5g
Sód 3942.15mg