SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb sezamowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1442

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 233
Łapcie, chłopaki i dziewczyny :D

Chleb sezamowy

Składniki:

*Ciasto zakwaszone:
50 g zakwasu żytniego
150 g letniej wody
150 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki pomieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18h.

Ciasto właściwe:
całe ciasto zakwaszone (350 g)
140 g mąki żytniej razowej
320 g mąki pszennej chlebowej
260 g letniej wody
10 g soli
130 g uprażonych ziaren sezamu (+ 20 g na posypkę)
20 g kleiku z mąki żytniej i wody

*można po prostu użyć 350 g zakwasu żytniego 100% hydracji, dokarmionego minimum 12h wcześniej.

Przygotowanie:

Ciasto zakwaszone dokładnie wymieszać z wodą przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto - ręcznie ok. 10 minut - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od rąk. Zostawić na blacie przykryte ściereczką na 15 minut. W tym czasie uprażyć sezam i zostawić do ostygnięcia. Następnie stopniowo dodawać ziarna i wyrabiać przez kolejne 10 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w jego środek) i krótko wyrobić. Przełożyć do koszyka do wyrastania wyłożonego ściereczką obficie posypaną mąką, spryskać wodą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6h go wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Chleb przełożyć na blachę lub kamień do wypieku chleba/pizzy, posmarować kleikiem i posypać sezamem, naciąć (TEGO ZAPOMNIAŁAM-wielki błąd) i włożyć do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec przez 30-40 minut, aż z wierzchu będzie ładnie brązowy, a popukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEGO BOCHENKA

Kalorie 3100kcal
Białko 98.4g
Węglowodany 434.2g
Cukry 1.2g
Błonnik 46.7g
Tłuszcze 102.1g
Tłuszcze Nasycone 11.1g
Tłuszcze Wielonienasycone 38.1g
Tłuszcze Jednonienasycone 29.5g
Sód 3942.15mg


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Masz się z tymi chlebami dawaj dalej, sogacz. Chleb I klasa. Wszystkie robisz na tym samym zakwasie?

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-04 21:56:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 233
Bo ze mnie rośnie mała piekareczka xD
Mam 2 zakwasy, żytni i pszenny. Zawsze trochę odkładam do lodówki, potem aktywuję (dokarmiam) przed pieczeniem. Taki "długo dojrzewający" ma większą moc^^
Dziękuję :D

Zmieniony przez - sayuri w dniu 2014-03-04 22:17:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Możesz zapodać jeszcze w jakich proporcjach zakwasik robisz i będzie sweet
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94856 Napisanych postów 364853 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670263
łap soga,świetnie wygląda

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 195 Napisanych postów 9906 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 174402
O, kolejny chleb
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 233
w proporcjach 50/50, tzw. 100% hydracji. Przez pierwszy tydzień na samej mące żytniej razowej, potem to już nie ma takiego znaczenia, aczkolwiek na razowej najlepiej działa.
Pszenny zrobiłam z żytniego, tzn. dałam zaczątek żytni i dokarmiam mąką pszenną razową.
cieszę się, że się podoba. Motywuje mnie to do kolejnych wypieków :D

Zmieniony przez - sayuri w dniu 2014-03-05 08:28:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 825 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 42323
będzie z Ciebie dobry piekarz

trenuj sam dla siebie i dla swojej duszy, p****** to co mówią inni, większość to lamusy !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 217 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11454
wygląda smakowicie:)

"Niemożliwe, to słowo dla głupców !!" Napoleon

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Konkurs na zupe SFD !!!

Następny temat

Zupa rybna z dorsza

WHEY premium