mąka jaglana 140g
mąka gryczana 70g
2 jajka
maślanka 200g
(opcjonalnie) cukier 40g
olej kokosowy 35g
banan 100g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1 łyżeczka pasty z wanilii
Mielimy kaszę gryczaną i jaglaną na mąkę (ja używam thermomixa i daje radę. W blenderze będzie ciężko), lub po prostu kupujemy sobie taką mąkę w sklepie. Mąka pełnoziarnista też się sprawdzi.
W misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce ucieramy na gładko jajka z cukrem/stewią/miodem. Dodajemy olej kokosowy, maślankę, wanilię (u mnie taka jak na zdjęciu bo jest najlepsza) i miksujemy. Do suchych składników dodajemy masę i mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojonego banana (lub inne owoce). Suche i mokre składniki trzeba połączyć dość szybko (już działa proszek do pieczenia. Jak będziemy czekać to babeczki nie urosną), sprawnie wyłożyć do silikonowych foremek i włożyć do pieca na ok. 35 minut/ 175 stopni. Mi wyszło 12 babeczek. Nie polecam papierowych foremek, bo się przyklejają ;)
Całość:
kcal 1521
b 44
t 59g
w 205g