Tak myślałem i myślałem i wymyśliłem
Nie bd się rozpisywać, tylko powiem iż jest smacznie i paląco.
Zupa:
Cebula cukrowa i czerwona
Czosnek (baaaardzo dużo, ja dałem 8 ząbków)
Marchewka
Pietruszka
Seler
Por
Sos rybny
Sos sojowy
Mleczko kokosowe
Sól morska(można nie dawać)
Pieprz ziołowy
Jalapenios marynowane
Papryczki Chilli
Grzyby Mun
Imbir
Kiełki fasoli Mung
Olej sezamowy
Pomidory (niekoniecznie)
Limonka
Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok 20 min pod przkryciem w celu namoczenia.
Marchew, seler i pietrzuszkę traktujemy tarką+kroimy por.
Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule, pomidory, papryczki chilli i czosnek.
Bierymy gar: wlewamy nasze grzybki wraz z wodą w której się moczyły, do tego wrzucamy zawartość pateni, dolewamy H2O, aby przykryły warzywa i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Po tym czasie dajemy kiełki fasoli Mung, olej sezamowy, sos rybny wraz z sojowym,imbir, pieprz ziołowy i mleczko kokosowe. Gotujemy 5 min. Wciskamy sok z limonki.
Krewetki:
Krewetki
Olej z suszonych pomidorów (nieoniecznie)
Suszone pomidory
Cebula czerwona
Czosnek
Sól
Papryczki chilli
Curry
Krewetki zalewamy olejem, solimy i zostawiamy na ok 20 min.
Pomidorki, czosnek, papryczki i cebulkę(kostka) kroimy.
Rozgrzewamy masełko na patelni i wrzucamy nasze krewetki.
Po 2 min dodajemy czosnek z chilli i pomidorkami, po kolejnych 2 min wrzucamy cebulkę, obficie sypiemy curry i smażymy 3 min.
Zjadamy jedną, po czym niknie 3/4 patelni resztę wrzucamy do zupy. Dajemy jakiś ryż bądź makaron. Tyle w temacie
Nie wygląda, ale jest bardzo smaczna
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-11 15:08:21
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-03-11 15:12:05