SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zupa wątróbkowa ala sahatar

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2388

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 217 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 11454
Zupa z wątróbek drobiowych

Witam wszystkich odwiedzających ten temat. Chce przedstawić wam przepis na konkurs ZUPA SFD, zupa z wątróbek drobiowych mojego skromnego wykonania. Może nie wygląda szałowo ale smakuje przekozacko Sam nie przepadałem nigdy za podrobami(szczególnie wątróbkami) ponieważ zawsze mi śmierdziały aż pewnego dnia moja mama zrobiła właśnie taką zupę. Ja ją trochę zmodyfikowałem do swojej diety i teraz mogę ją przedstawić wam

Skład:
wątróbki drobiowe - 1000g
mąka orkiszowa typ 700 - 30g
cebula - 120g
marchew - 300g
groszek zielony- 30g
fasolka szparagowa - 30g
kalafior - 40g
koncentrat pomidorowy - 30g

Przyprawy:
sól
pieprz
papryka czerwona ostra i łagodna
sos sojowy
chilli
majeranek
oregano
musztarda ostra rosyjska

Sposób przygotowania:
Na dwie godziny przed gotowaniem wątróbkę drobiową kilkukrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, potem wkładamy ją do miski i zalewamy mlekiem z wodą 50:50; odstawiamy na 2h.

1. Po dwóch godzinach odcedzamy na sitku wątróbkę, kroimy na równe kawałki, wkładamy do miski i polewamy sosem sojowym(według własnego uznania)posypujemy chilli, majerankiem, oregano i wrzucamy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej. Wszystko dokładnie mieszamy w taki sposób żeby cała wątróbka była równo obtoczona tą mieszanką i odstawiamy. 2. W międzyczasie zajmujemy się siekaniem warzyw(kostka, plastry itp. jak kto lubi). Posiekane warzywa (wszystkie prócz cebuli) wkładamy do garnka,zalewamy 1l wody i gotujemy do uzyskania konsystencji bulionu.
3. Po tej czynności, wcześniej zamarynowaną wątróbkę układamy na blaszce do pieczenia, dodajemy pociętą cebulę i całość posypujemy 20g mąki orkiszowej. Tak przygotowaną wątróbkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
4. Upieczoną wątróbkę z cebulą wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy także koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw i gotujemy przez około 25 minut.
5. Na kilka minut przed końcem gotowania zupy w miseczce z małą ilością wody rozrabiamy pozostałą nam mąkę orkiszową(10g) do uzyskanie jednolitej masy. Hartujemy gorącą zupą i wlewamy wszystko do garnka. Czekamy do zagotowania się zupy i wyłączamy.

Rozkład B/W/T (wychodzi 8 porcji po ok 320g)
wartości odżywcze dla jednej porcji to:
198,5 kcal
B - 25,5 g
W - 6 g
T - 8 g


Życzę smacznego







"Niemożliwe, to słowo dla głupców !!" Napoleon

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94912 Napisanych postów 364908 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670422
sog

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Lubie watrobke, a ta zupa musi byc pyszna

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 320 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17523
Wow! Muszę spróbować!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 400 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 12425
SOG. Już wiem co jutro będę jadł
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[LC] Keto lody/pudding

Następny temat

[LC] Zupa serowa z kurczakiem curry i brokułami by DreamEvil [KONKURS]

WHEY premium