FRITTATA Z PAPRYKĄ I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB)
Czas przygotowania 15 minut
Czas smażenia 10 minut
4 jajka
1/2 średniej czerwonej papryki
1/2 średniej żółtej papryki
1 średnia cebula
spora garść szpinaku
1/2 pieczonej piersi z kurczaka ( można
wykorzystać szynkę lub kiełbasę)
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Wszystkie warzywa kroimy w drobna kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i po kolei
smażymy wszystkie warzywa, dokładają je co kilka minut. Najpierw podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodajemy szpinak, potem paprykę i pokrojoną pierś z kurczaka.
Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Roztrzepujemy jajka i wlewamy je na patelnię.
Zmniejszamy ogień, tak aby tylko lekko się
podgrzewało. Przykrywamy pokrywką i smażymy
aż masa jajeczna się zetnie.
U mnie trwa to 4-5 minut ponieważ lubię jajka bardziej ścięte. Frittatę kroimy jak pizzę na kawałki.
To danie można przygotować również na kolację
lub jako przekąskę.
Olivia