Czas na kolejny odcinek z naszej !AKCJI! i zaprezentowanie Wam smakowitego przepisu na świetną sałatkę.
To w zasadzie taka kus-kusowa uczta. Super sprawa i urozmaicenie. Razowy kus-kus w przygotowaniu EXPRESOWY. Wystarczy tylko zalać wrzątkiem ze szczyptą soli, przykryć i po 2 minutach jest gotowy. Idealnie po treningu.
Czego nam trzeba? (na 1x porcję)
- 100g razowego kus-kusa
- 150g piersi kurczaka
- 40g sera feta
- 1/2x dojrzałego awokado
- garść kiełków słonecznika
- 1/2x czerwonej papryki, pokrojonej w słupki
- 1/2x żółtej papryki, pokrojonej w słupki
- 1x średniego pomidora, pokrojonego w kostkę
- 1x czerwoną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę
- garść nasion słonecznika i pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
- garść posiekanych, świeżych ziół (bazylia, mięta, pietruszka, kolendra)
- 1/2x czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 4x łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- sok z 1/2x cytryny
Jak robimy?
Kus kus zalewamy w misce wrzątkiem z odrobiną soli i otartą skórką z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. W tym czasie kroimy pierś kurczaka w paski, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy trochę oliwy i smażymy na złoto. Warzywa i zioła kroimy. Wszystkie składniki dodajemy do miski z gotowym i ciepłym kus-kusem. To ważne, aby 'kasza' była gorąca - wtedy wypije i wchłonie te wszystkie smaki i aromaty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wciskamy sok z cytryny i polewamy oliwą z oliwek. Możemy dodać również słodką paprykę w proszku, przeciśnięty ząbek czosnku, oliwki... Możliwości jest całe mnóstwo. Niech powstanie z tego prawdziwa ORGIA smaków!
Całość z wierzchu posypujemy pokruszoną fetą.
SMACZNEGO!
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-03-29 18:41:31