SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Danie makaronowe dla bezglutenowców :)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4288

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1140 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 49135
Inspiracją do tego dania było:
- Co zrobić żeby najeść się na redukcyjnej misce (głównie )
- Jaki uczynić makaron żeby nie miał glutenu a był całkiem smaczny.
- Skorzystać z domowych zapasów, tak aby obyć się bez zakupów.

Powstało to oto:

Składniki
pierś kurza/indycz zmielona( u mnie 120 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 puszka pomidorów
pieczarki
makaron ryżowy ( u mnie 60g)
5g masła klarowanego /dowolny tłuszcz do podsmażenia
suszona natka pietruszki
suszona natka selera
suszone pomidory
suszona papryczka chilli
bazylia ,liśc laurowy, pieprz, sól

Wartości odżywcze dla mojej porcji:

całość: 381,5 kcal
B:30
W:49,5
T:7

Przygotowanie

1.Na patelni należy rozgrzać masło klarowane,lub nasz odpowiednik.
2.Wrzucamy pokrojoną cebulę (moja rozdrobniona w blenderze razem solą) i czosnek- lekko podsmażamy uważając żeby czosnek się nie przypalił bo wtedy zrobi się ciemny, gorzki i niesmaczny.
3.Dodajemy mięso, pieczarki, cukinię- dusimy to wspólnie razem aż mięso „zblednie” a warzywa i pieczarki zmniejsza swoją objętość(można delikatnie podlać wodą, wtedy łatwiej się udusi)
4.Dorzucamy pokrojone suszone pomidory (przed obróbką moczę je w wodzie aby zrobiły się miękkie- później wodę spod moczenia dodaję do sosu, jest wyczuwalny mocniejszy smak pomidorów)
5.Doprawiamy do smaku.Bazylii, natki pietruszki i selera nie żałowałam, natomiast nie przepadam za zbyt ostrymi potrawami więc z chili wywaliłam pestki i dodałam jej tylko połowę- kwestia gustu
6.Makaron w oddzielnym naczyniu zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zmięknie, można przykryć np.talerzykiem aby przyspieszyć całą procedurę. Później pozbywamy się wody i gotowe. Następnie należy wymieszać makaron z sosem, to ten rodzaj makaronu który dobrze chłonie wszystkie smaki.



Myślę że wariantów takich sosów jest dużo, i wynik końcowy zależy tylko od naszej wyobraźni- można zmienić mięso czy makaron na inne, dodać paprykę , parmezan itd. itd.

Smacznego!


Zmieniony przez - Miodowa w dniu 2014-04-09 16:47:13
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 26831 Wiek 18 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283202
Dwie moje ulubione kucharki

A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94490 Napisanych postów 364420 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669081
sog się należy

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9930 Napisanych postów 5616 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18340
Bardzo sympatyczna propozycja.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trzymaj formę, trzymaj ciałko jedz warzywa oraz białko! *SPAM POST*

Następny temat

Kozacki chleb orzechowy bez mąki [LC]

WHEY premium