Przygotowanie bardzo łatwe, pokroić wymieszać, jedynym problemem jest fasolka, z której można zrezygnować, sałatki są od tego, ze każdy z nas ma swoją wersje :)
Zamiast wędzonego kurczaka, bo nie każdy ma dostęp, można dać obgotowana w przyprawach podwójną pierś kurczaka.
A jak ktoś może to do jogurtu dodać trochę majonezu kieleckiego
Składniki:
- 1/2 kurczaka wędzonego (opcjonalnie podwójna pierś z kuraka )
- fasola drobna biała 150 g ( kupuje w Netto)
- jogurt bałkański 200 g
- 1 pomarańcza lub kilka mandarynek ( ok 100g)
- 1 cebula
- 1/2 sałaty lodowej ( ważne, można ja kroić nożem i nie traci wartości )
- seler naciowy ( liście też kroimy )
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól, pieprz
Jak zrobić
1. najważniejsze żeby przygotować wcześniej fasolkę - namoczyć na noc, kilka razy zmienić wodę, później ugotować do miękkości, 15 minut pod koniec dodając 1/2 łyżeczki soli
2. kurczaka oddzielić od kości i skóry, pokroić na kawałki ( w wersji z piersią - ugotować ok 15 minut w wodzie z przyprawami lub w rosołku, wystudzić i pokroić )
3. Sałatę, seler, cebulę pokroić wrzucić do miski razem z fasolką i kurczakiem.
4. Jogurt wymieszać z curry, sola i pieprzem do smaku, wlać do sałatki, dokładnie wymieszać, na koniec wrzucić pokrojoną pomarańczę. Odstawić do schłodzenia.
BTW
kcal 1250
B-123
W-90
T-43
sałatka starcza dla 4 bardzo głodnych osób :) najlepsza jest na drugi dzień, jak smaki się przegryzą
Polecam i życzę smacznego :)