Składniki na 2 porcje:
300g piersi z kurczaka
1 średnia cebula (ja użyłem czerwonej, może być zwykła)
1 średnia marchewka
1 malutki seler
1 mała pietruszka
kilka liści (10-15) kapusty pekińskiej
150ml mleka kokosowego
1 limonka (może być cytryna)
2 ząbki czosnku (może też być granulowany)
5g oleju kokosowego
40g orzechów nerkowca
2 torebki ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)
przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz, curry, chili cayene, imbir, kolendra, natka pietruszki, oregano
Najlepiej jak mamy świeże zioła, ja niestety używam suszonych.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, gdy cebulka już się lekko przysmaży. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy kurczak już zmieni kolor, to wrzucamy starte warzywa na patelnię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut, dodając sól, pieprz, pieprz cayene, imbir i sporo curry od czasu do czasu mieszając. Po tych 5 minutach dodajemy sok z limonki oraz sojowy a także mleko kokosowe i przykrywamy patelnię na kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając i dodając resztę przypraw (kolendrę, pietruszkę i oregano). Na 3 minuty przed końcem dodajemy pokrojoną w 3-centymetrowe paski kapustę pekińską (jeśli liście są szerokie to składamy je na pół i kroimy w paski 3x1cm, jeśli są małe, to nie trzeba składać liści).
Podawać z ugotowanym ryżem i posypać orzechami nerkowca - całymi, lub rozgniecionymi.
BTW dla 1 porcji włącznie z warzywami (wszystkie składniki podzielone na pół)
Kcal: 860
B: 44g (30g zwierzęcego)
T: 33g
W: 97
Smacznego!
* W wersji oryginalnej były kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa zamiast kapusty pekińskiej. Ananas też fajnie by się tutaj zapewne komponował.
Zmieniony przez - Fryto w dniu 2014-04-11 22:38:58
Hard work & dedication