SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Polski Chińczyk

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2001

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Na początku chcę wspomnieć, że jest to lekka modyfikacja pomysłu Grekara (żebym potem nie został oskarżony o plagiat) z dodatkiem od youtubera Paei100 oraz moim własnym.

Składniki na 2 porcje:
300g piersi z kurczaka
1 średnia cebula (ja użyłem czerwonej, może być zwykła)
1 średnia marchewka
1 malutki seler
1 mała pietruszka
kilka liści (10-15) kapusty pekińskiej
150ml mleka kokosowego
1 limonka (może być cytryna)
2 ząbki czosnku (może też być granulowany)
5g oleju kokosowego
40g orzechów nerkowca
2 torebki ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)

przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz, curry, chili cayene, imbir, kolendra, natka pietruszki, oregano

Najlepiej jak mamy świeże zioła, ja niestety używam suszonych.



Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, gdy cebulka już się lekko przysmaży. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy kurczak już zmieni kolor, to wrzucamy starte warzywa na patelnię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut, dodając sól, pieprz, pieprz cayene, imbir i sporo curry od czasu do czasu mieszając. Po tych 5 minutach dodajemy sok z limonki oraz sojowy a także mleko kokosowe i przykrywamy patelnię na kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając i dodając resztę przypraw (kolendrę, pietruszkę i oregano). Na 3 minuty przed końcem dodajemy pokrojoną w 3-centymetrowe paski kapustę pekińską (jeśli liście są szerokie to składamy je na pół i kroimy w paski 3x1cm, jeśli są małe, to nie trzeba składać liści).

Podawać z ugotowanym ryżem i posypać orzechami nerkowca - całymi, lub rozgniecionymi.

BTW dla 1 porcji włącznie z warzywami (wszystkie składniki podzielone na pół)
Kcal: 860
B: 44g (30g zwierzęcego)
T: 33g
W: 97

Smacznego!
* W wersji oryginalnej były kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa zamiast kapusty pekińskiej. Ananas też fajnie by się tutaj zapewne komponował.





Zmieniony przez - Fryto w dniu 2014-04-11 22:38:58

Hard work & dedication

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Po spojrzeniu na liste składników miałem kursor na Zgłoszeniu Naruszenia, ale pierwsze zdanie zahaczyłem dobrze jest!



Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-04-11 22:48:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 2619 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 36108
Skoro i tak pisałeś o tym w otwartym temacie to postanowiłem wrzucić tutaj, żeby wszyscy mogli skorzystać

Hard work & dedication

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94128 Napisanych postów 363965 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667697
fajnie to wygląda,sog

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sałatka z pstrąga w sosie koperkowym

Następny temat

Sałatka z granatowym akcentem/ konkurs

WHEY premium