Jest to jedna z tych "konkretnych" sałatek
Składniki
1. Młode ziemniaki 500g
2. pieczona/gotowana pierś z kurczaka 300g
3. świeży ogórek
4. Oscypek 60g /ser o wyrazistym smaku
5. Boczek 150g
6. Granat ok. 70g
7. Natka pietruszki
8. Zioła prowansalskie do kuraka
9.Sos: musztarda, oliwa, sok z cytryny, pieprz, sól
Przygotowanie
Sos
Do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. Wlewamy 3 razy więcej oliwy, zakręcamy słoiczek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
1.Ziemniaki umyć zostawiając skórkę, pokroić na mniejsze części ugotować w osolonej wodzie, pilnując aby się nie rozgotowały.
2.Boczek podsmażyć na patelni, posiekać natkę pietruszki -dorzucić do ciepłych ziemniaków.
3. Zostawić do ostygnięcia.
4. Kurczaka posypać ziołami prowansalskimi, najlepiej zostawić na noc żeby się przegryzł. Zgrilować albo upiec w piekarniku. Pokroić na mniejsze części.
5.Ogórka kroimy drobno-razem ze skórką.
6.Z Granatu wyjąć pestki.
7.Ser pokroić w kostkę.
8.Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i dokładnie wymieszać.
9.Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Wartość odżywcza
Na całą porcję 1413,9 kcal
B: 111.1g
T: 75g
W: 73,7g
Zmieniony przez - Miodowa w dniu 2014-04-12 16:22:19