Składniki na jedną porcję:
- 100g makaronu pełnoziarnistego
- pół kulki mozzarelli
- 4 pomidory suszone
- łyżeczka oliwy z pomidorów suszonych
- garść świeżego młodego szpinaku w liściach
- dwa ząbki czosnku
- 5 zielonych oliwek
- 2 łyżeczki zielonego pesto
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z pesto. Mozzarelle kroimy w plastry i następnie w ćwiartki. Pomidory suszone kroimy w paseczki, czosnek w plasterki a oliwki kroimy na pół. Tak przygotowane składniki mieszamy z zimnym makaronem, umytym szpinakiem i łyżeczką oleju z pomidorów suszonych.
Zamiast suszonych można użyć świeżych pomidorów a olej zastąpić oliwą z oliwek.
Smacznego. :)
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2014-04-15 10:34:17