Bez rozpisywania, krótko, zwięźle i na temat.
Kupujemy śliczny kawałeczek udźca wołowego
pomarańcze
sambal
czosnek
cebulę
tymianek
sos sojowy
imbir
miód
Woła kroimy na 1-1,5 cm plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy po ok minucie na każdą stronę.
Wlewamy do michy sambal, sos sojowy, miód, imbir, wyciśnięty sok z pomarańczy, olej/oliwe, przeciśnięty przez praskę
czosnek, cebulę oraz tymianek--->mieszamy i nacieramy usmażone mięsko.
Następnie układamy np w naczyniu żaroodpornym i wrzucamy do piekarnika 200stopni/25min
Dodatki wg upodobań
Mięsko wyszło soczyste i mięciutkie omomomom.
Z "wody" po pieczeniu, która została w naczynku polecam zrobić sosik
Wlewamy go do garnuszka, gotujemy, do szklanki dajemy troszkę wody i mąkę np ziemniaczaną, mieszamy solidnie i zalewamy ciągle mieszając.
Smacznego
!!PS!! Celem przepisu jest kwestia smaku jeśli chodzi o połączenie składników, dlatego nie dekorowałem i nie dawałem żadnych dodatków
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-04-15 14:21:17
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-04-15 14:21:47