Składniki:
-Miód: 200g
-Kakao: 40g
-Mąka pszenna: 115-120g
-Proszek do pieczenia: 1/4 łyżeczki
-Soda oczyszczona: 1/4 łyżeczki
-Sól: 1/4 łyżeczki
-Mus jabłkowy(domowy lub kupny bez cukru): 200g
-Olej: 2 łyżki
-Jajko: 1-2 w temperaturze pokojowej
-Ekstrakt vaniliowy: 1 łyżeczka(bez tego też wyjdzie, ale daje wspaniały aromat).
-Olej w spray'u.
Opcjonalnie:
-Orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki itp. itd.
-Czekolada gorzka/mleczna(zależnie od preferencji)
-Odżywka białkowa(nie testowałem, więc nie wiem jak wyjdzie)
Czary mary:
1. Nagrzać piekarnik do około 200 stopni i przygotować formę 8x8.
2. Miód włożyć do małej ale głębszej miski i włożyć do mikrofalówki na około 45-50 sekund.
3. Do miodu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia.
4. W innej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
5. W większej misce wymieszać mus jabłkowy, olej, jajko/a, i ekstrakt vanilli. Dobrze wymieszać. Dodać nasz ostudzony miód i znów dobrze wymieszać. Teraz dodać mąkę i również dobrze wymieszać. Jeśli używamy dodajemy opcjonalne składniki.
6. Naszą formę wypsikać sprayem i wlać nasze ciasto. Piec aż wierzch będzie wyglądał na suchy, a po wbiciu wykałaczki w środek będzie leciutko wilgotna. Zależnie od użycia formy jest to około 25-30 minut.
7. Po upieczeniu, ciasto ostudzić i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.
Kaloryczność bez dodatków.
Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2014-04-17 09:27:58
Serdecznie zapraszam
http://www.sfd.pl/[BLOG]_MrRM_a_kuchenne_dzieła-t1079313.html