Witam Sobotka
Udział procentowy składników odżywczych w diecie ustawiłbym na następującym poziomie:
- 20% kcal powinno pochodzić ze źródeł białkowych
Najlepiej wybierać chude mięsa typu: pierś z kurczaka, pierś z indyka, polędwiczka wieprzowa, polędwica wołowa, filet schabowy, ryby, sery twarogowe chudy i półtłusty, odżywki białkowe, jaja
- 50% kcal powinno pochodzić ze źródeł węglowodanowych
Najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetwarzane tzn: Kaszę gryczaną prażoną i nieprażoną,
makaron razowy, ciemne pieczywa typu graham, ryż brązowy oraz wszelkie jego odmiany, amarantus itp.
- 30% kcal powinno pochodzić z tłuszczy
Najlepiej wybierać oleje tłoczone na zimno nierafinowane tj:
olej lniany, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej ryżowy, migdały, orzechy włoskie, migdały itp.
Diety tutaj nikt Ci nie ułoży, o zbyt długi proces. Ułóż ją sobie sam a my postaramy się poprawić ewentualne błędy.
Pozdrawiam