Składniki:
- Sałata masłowa
- Oliwki
- Cebula czerwona
- Brokuły
- Łosoś wędzony
- Mozzarella
- Ryż biały
Sos czosnkowy:
-Jogurt naturalny
-Majonez
-Czosnek
-Czosnek w proszku
Sposób przygotowania sałatki:
Na początek gotujemy ryż i brokuły, a potem odkładamy żeby ostygły.
Sałatę siekamy na mniejsze kawałki, ja proponuje poskładać liść sałaty w kostkę i posiekać w cienkie plastry (łatwiej się je :) )
Cebule kroimy w plasterki i oddzielamy warstwami.
Oliwki, mozzarelle i łososia siekamy na mniejsze plasterki, a jak ktoś ma czas się bawić to może pozawijać mozzarelle w łososia.
Wszystko układamy tak jak na zdjęciu poniżej albo można wrzucić do miski i od razu wymieszać, ja ładnie poukładałem na talerzu do zdjęcia tylko
Wszystko można przyprawiać wedle uznania.
Przygotowanie sosu:
4-5 ząbków czosnku jeszcze w "skórce" wrzucamy na chwilkę na patelnie z odrobinka oliwy z oliwek, aż się przyrumienią.
Potem czosnek wyciskamy ze "skórki" i przeciskamy przez wyciskarke do czosnku.
Wrzucamy jogurt naturalny i łyżeczkę majonezu (jak ktoś jest na masie to może sobie dać trochę więcej) do miseczki i dodajemy wyciśnięty czosnek i odrobinę czosnku w proszku, ale to już według własnych smaków, na koniec dajemy trochę pieprzu i kucharka (może być sól) i gotowe :)
Sałatka ma 3 mocne smaki (łosoś-słony, oliwki-słonokwaśny, cebula-ostry) których smak łagodzi fajnie ryż
Także bon appetit!