Cały myk polega na tym, że zamiast smażyć na oleju, duszę w małej ilości wody - wychodzi petarda.
Składniki 2 porcje
400g piersi
paczka warzyw chińskich
cebula dymka 2 szt
kapusta biała
czosnek
sos sojowy
sos chilli słodki i ostry
przyprawa chińska kamis, imbir
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię ze sporą ilością wody, trzymamy na dużym ogniu około 3-4 minut. Gdy połowa wody odparuje wrzucamy naszego pokrojonego w cienkie paski kurczaka, wsypujemy przyprawę chińską, mieszamy, dusimy około 4-5 minut, dodajemy zmiażdżony i posiekany czosnek. Po tym czasie wrzucamy chińskie warzywa, dodajemy dwie szczypty imbiru, szczyptę soli i pieprzu. Wlewamy także 2 łyżki sosu sojowego, kilka kropel ostrego sosu chilli i łyżkę słodkiego sosu, mieszamy, trzymamy na sporym ogniu 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy ostatni składnik, czyli posiekaną kapustę, trzymamy całość jeszcze około 2-3 minut i wreszcie możemy jeść.
BEZ RYŻU: KCAL 309/ B: 48, T: 3, W: 18
Wiadomka, że w zestawie z ryżem albo chińskim makaronem, naprawdę smaczna opcja, polecam i smacznego!
Zmieniony przez - Wibor w dniu 2014-05-07 17:57:57
Zmieniony przez - Wibor w dniu 2014-05-07 17:59:34