SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pizza na brokułowo-szpinakowym spodzie :)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7033

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 486 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15795
Pizza na brokułowo-szpinakowym spodzie

Składniki na spód:
- mrożone brokuły (paczka 450g)
- mrożony szpinak (paczka 450g)
- mąka gryczana 100g (można śmiało dać więcej, zależy ile ww potrzebujemy )
- jajko
- czosnek, pieprz, sól

Składniki na wierzch- wedle upodobań. Ja dałam:
- sos pomidorowy (z koncentratu pomidorowego z przyprawami)
- pieczarki
- cebula
- tuńczyk
- indyk
- ser (u mnie gouda light)
- na kawałek dałam też łososia

Przygotowanie:
Gotujemy brokuły (ja gotuję na parze), na patelni odparowujemy szpinak, żeby miał jak najmniej wody.
Brokuły i szpinak miksujemy blenderem, dodajemy jajko i mąkę gryczaną i jajko, porządnie przyprawiamy i mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na 10 min.
Po 10 min. wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy na wierzchu pozostałe składniki. Pieczemy jeszcze około 20- 25 min.

Proporcje mąki gryczanej i składników na wierzchu możemy dowolnie modyfikować, aby dopasować do swojego rozkładu BTW

Oto efekt końcowy: (u mnie są to 4 porcje)





Zmieniony przez - Ola1 w dniu 2014-05-13 09:21:53
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
pizza zawsze na +
w weekend bedzie test:)

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
poprosze o opinie dotyczaca smaku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Biniu, jednemu może smakować, innemu nie - musisz zrobic i spróbować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 486 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15795
Jeśli chodzi o smak to zależy co kto lubi
Mi pizza bardzo smakowała, robiłam ją pierwszy raz (modyfikując kilka innych przepisów) i z pewnością często będzie gościć w moim menu.
Polecam dodać do spodu sporo przypraw : czosnek, pieprz, sól, papryka słodka itp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
ciasto jest niezbyt ortodoksyjne stad moja mala watpliwosc ...

ahhhh musze w koncu rozgrzac moj piekarnik (wpierw przeczytac instrukcje )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rutkow Doradca
Ekspert
Szacuny 7517 Napisanych postów 49526 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 385533
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 120
Pizza smakuje całkiem nieźle. Pytanie mam czy Tobie w środku też się "nie dopiekła"? Dla mnie to raczej wyglądało jak zakalec choć z wierzchu było dobrze przypieczone. Piekłem w temp. 170 stopni, na blaszce do pizzy.





Zmieniony przez - Rejwen w dniu 2014-05-28 14:53:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 486 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15795
Rejwen
Pizza smakuje całkiem nieźle. Pytanie mam czy Tobie w środku też się "nie dopiekła"? Dla mnie to raczej wyglądało jak zakalec choć z wierzchu było dobrze przypieczone. Piekłem w temp. 170 stopni, na blaszce do pizzy.



Moja wychodzi dopieczona Już kilka razy robiłam.
Piekę najpierw sam spód 10-15 min w 190 stopniach i dopiero wykładam składniki i piekę jeszcze jakieś 20 min.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanko na temat wartości odżywczych w mięsie...

Następny temat

Placek z białek z płatkami owsianymi, owocami z mikrofali

WHEY premium