Składniki na spód:
- mrożone brokuły (paczka 450g)
- mrożony szpinak (paczka 450g)
- mąka gryczana 100g (można śmiało dać więcej, zależy ile ww potrzebujemy )
- jajko
- czosnek, pieprz, sól
Składniki na wierzch- wedle upodobań. Ja dałam:
- sos pomidorowy (z koncentratu pomidorowego z przyprawami)
- pieczarki
- cebula
- tuńczyk
- indyk
- ser (u mnie gouda light)
- na kawałek dałam też łososia
Przygotowanie:
Gotujemy brokuły (ja gotuję na parze), na patelni odparowujemy szpinak, żeby miał jak najmniej wody.
Brokuły i szpinak miksujemy blenderem, dodajemy jajko i mąkę gryczaną i jajko, porządnie przyprawiamy i mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni na 10 min.
Po 10 min. wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym i układamy na wierzchu pozostałe składniki. Pieczemy jeszcze około 20- 25 min.
Proporcje mąki gryczanej i składników na wierzchu możemy dowolnie modyfikować, aby dopasować do swojego rozkładu BTW
Oto efekt końcowy: (u mnie są to 4 porcje)
Zmieniony przez - Ola1 w dniu 2014-05-13 09:21:53