Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam, w ostatnim czasie postanowiłem zadbać o swoją sylwetkę.
Uwielbiam całodniowe wypady w góry, i planuję w niedługim czasie wybrać się gdzieś na Babią Górę / w Tatry na wschód słońca.
Ostatnio przeczytałem sporo o tym że jedzenie na takie wypady - tzn. czekolady, batoniki, można zastąpić suszonym mięsem i innymi naturalnymi produktami.
Z tegoż względu mam do Was pytanie, jakie mięso polecacie do suszenia, i czy macie jakieś swoje przepisy?
W internecie sporo pisze przede wszystkim o wołowinie i ligawie albo polędwicy a nic o udźcu wołowym.
Więc próbowaliście kiedyś suszyć udziec wołowy? Nie ukrywam że zależy mi trochę na cenie gdyż taka ligawa kosztuje około 40zł a ładny kawałek udźca koło 20-25.
Pozdrawiam
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Tzn. ja wolę suszyć samemu - widzę cenę i poraża mnie trochę z kosztami wysyłki.
Za te 25zł + gaz z kilograma mięsa zrobię około 300 gram, czyli o ponad połowę więcej niż za tę cenę kupię.
Zmieniony przez - Meaz w dniu 2014-05-24 18:49:22
Bardzo dziękuję za link do przepisu - na pewno skorzystam z niego
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6269
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Jest na forum kilka tematów. Obawiam się, że zrazowa może się okazać mocno gumowa. Jednak jak dobrze ją przygotujesz to może da radę zjeść Opisz jak wyszło i wrzuć zdjęcia.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Za pierwszym razem wyszła gumowa i chyba niedosuszona.
Teraz spróbuję po raz 2 - przed kolejnym wyjazdem, w necie gdzieś przeczytałem że ma się łamać.
Aczkolwiek smaczna, zamiast 3h posuszy się 4-5 i myślę że wyjdzie.
No i za 1 razem udziec miał więcej błon niż teraz + na noc zamroziłem mięso bo gdzieś przeczytałem że kryształki lodu błonę niszczą / zmiękczają mięso.