SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1361

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czy smażenie na 2-3 łyżkach oleju np. cebulki w celu podduszenia czy "warzyw na patelnie" lub zwykłego mięska do sosu jest bardzo szkodliwe?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1870 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18515
Zależy na jakim oleju

Rośnie klata, rosną bary - nie poznaje mnie już stary.

Zamiast narzekać zrób coś i zacznij świat swój zmieniać.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zaciekawił mnie temat i chciałbym dołączyć się do pytania.
np. na Oliwierze lub oliwie extra vergine :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1870 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18515
Do smażenia najlepszy jest chyba olej rzepakowy, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury oraz posiada dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Ale musi to być rafinowana wersja, ponieważ tłoczony na zimno posiada małą odporność na temperaturę. Ogólnie najzdrowsze są chyba te tłoczone na zimno, ale one nie nadają się do smażenia ze względu niski punkt dymienia .
A co to jest punkt dymienia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dymienia
Więc nawet jak kupisz super mega zdrowy tłuszcz, który punkt dymienia ma w 120 stopniach np. i w nim usmażysz to tak jak byś usmażył w najgorszym możliwym tłuszczu.

Rośnie klata, rosną bary - nie poznaje mnie już stary.

Zamiast narzekać zrób coś i zacznij świat swój zmieniać.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 2284 Wiek 3 lata Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 62142
Rafinacja to proces oczyszczania,tak więc nie ma nic wspólnego z granicą dymienia.Olej rzepakowy poddany rafinacji,czy nie nadaje się do smażenia,ponieważ ten rafinowany przeważnie też jest tłoczony na zimno.Pozdrawiam.

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1870 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 18515
Nie będę się kłócić do do wpływu rafinowania na temp dymienia, bo badań naukowych nie mam. Ale takie informacje znalazłem na kilkunastu stronach internetowych, które zazwyczaj podają prawdziwe informacje.

Rośnie klata, rosną bary - nie poznaje mnie już stary.

Zamiast narzekać zrób coś i zacznij świat swój zmieniać.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1410
Ja bym polecił smalec
https://www.sfd.pl/smażenie_na_smalcu/oliwie-t523010.html

Zmieniony przez - Wesoł w dniu 2014-06-07 14:56:59
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Produkty Pełnoziarniste

Następny temat

Złamanie czwartej kości śródstopia

WHEY premium