Podaje przykładowe moje zupy (wartości orientacyjne).
ZUPA KOPERKOWA (w 100g):
Antrykot –wywar -75 g
Antrykot – mięso – 15 g [0WW, 21B, 7T w 100g]
Ryż – 10 g [79 WW, 7B, 0 T w 100g]
Jogurt -2g [6WW, 4B, 0T w 100 g]
Przyprawy
Zakładając, że solidna porcja to 500 g, to:
PORCJA= 45WW, 14B, 3T
ZUPA POMIDOROWA (w 100g):
Noga kurczaka –wywar -60 g
Noga kurczaka –15g [0WW, 14B, 9T w 100 g]
Ryż – 10 g [79 WW, 7B, 0 T w 100g]
Przecier pomidorowy 15g [ 4WW, 1B,0T w 100g]
Marchew 2g-[9WW, 1B, 0T w 100 g]
Przyprawy
Zakładając, że solidna porcja to 500 g, to:
PORCJA= 45WW, 12B, 4T
KRUPNIK (w 100g):
Skrzydełka 53g–wywar
Skrzydełka -3szt. –mięso-10g [0WW, 19B, 12T w 100 g]
Włoszczyzna – 13 g [8WW, 2B, 0T w 100 g]
Ziemniaki -10g [18WW, 2B, 0T w 100 g]
Kasza- 10g [ 70 WW, 8B, 2T w 100 g]
Zakładając, że solidna porcja to 500 g, to:
PORCJA= 48WW, 15B, 7T
Tak więc dostarczamy całkiem niezłą dawkę WW i B oraz witaminy i minerały. Proszę o opinie na temat:
1. Jak się mają zupy w diecie na masę?
2. Polecane zupy?