SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ciasto migdałowo - kokosowe

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2387

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
Przedstawiam Państwu mój wczorajszy eksperyment kuchenny.

Ciasto migdałowo-kokosowe
Składniki:
*100g całych migdałów
*100g wiórków kokosowych
*50g odżywki białkowej (ja dałam smak neutralny)
*5 jaj
*szczypta proszku do pieczenia (nie wiem ile - sypałam "na oko" :) )
*trochę wody
*4 tabletki stevii
*aromat waniliowy

Sposób wykonania:
Migdały blendujemy na mąkę i mieszamy z pozostałymi suchymi produktami (wiórkami, białkiem, proszkiem do pieczenia). Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Stevię rozpuszczamy w małej ilości wody, łączymy z żółtkami i aromatem i miksujemy. Dodajemy stopniowo suche produkty i w razie zbyt suchej konsystencji dolewamy wody. Miksujemy.
Łączymy z ubitymi białkami delikatnie mieszając i wylewamy na blachę wyłożoną papierem (ja użyłam małą keksówkę).
Piekłam ok. 40min w temp. 160-180stopni (zwiększałam i zmniejszałam, bo piekłam pierwszy raz ciasto w piekarniku elektrycznym).
Pieczemy do suchego patyczka.

Wartości odżywcze całego ciasta:
1799 kcal
białko: 99,1g
tłuszcz: 141,2g
węglowodany: 33g

Smacznego



Jestem świeżo po spróbowaniu i moje uwagi:
Ciasto jest bardzo puszyste, delikatnie wilgotne i mięciutkie. Jedak migdały sprawiają, że jest trochę mdłe. Tzn. jeden kawałek (w moim przypadku 1/10 całego ciasta) spoko, ale jak byłam w połowie drugiego kawałka to musiałam popić kawą z kakaem

Moim zdaniem świetnie się sprawdzi w roli biszkoptu do ciasta z lekkim kremem i owocami... Teraz tak na to wpadłam
Inspiracją był przepis:
https://www.sfd.pl/CIASTO_KOKOSOWE_LOW_CARB-t441135.html

Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2014-06-12 12:50:23
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 688 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15338
W wersji z włoskimi zamiast migdałów się nada?

Sog leci, więcej przepisów na słodkości! :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
Myślę, że włoskie też się nadają. Z racji tego, że są bardziej tłuste proponowałabym dać ich trochę mniej. Np. 80g.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9936 Napisanych postów 5616 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18340
wyglada naprawdę znakomicie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 906 Napisanych postów 7311 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 111899
Myślę, ze to że dałaś neutralną odżywkę mogło mieć wpływ na mdły smak
Ja wczoraj zrobiłam z wheyem waniliowym za to bez aromatu waniliowego i wyszło smaczne
Dodałam też mleka zamiast wody i wiem na przyszłość, że tego mleka/wody nie można aż tak żałować, bo wyjdzie za suche
Samo w sobie bardzo dobre i do kawy w sam raz!

"Pamiętaj, iż twoja własna determinacja, by osiągnąć sukces, liczy się bardziej, niż cokolwiek innego na świecie." (Abraham Lincoln)
.
.
http://www.sfd.pl/[BLOG]__SFORCIA__Czas_na_równowagę_i_powrót_do_formy!!_-t1150356-s1.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lubiekaszke Redakcja SFD
Ekspert
Szacuny 471 Napisanych postów 13028 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79809
Sforcia, o tym nie pomyślałam. Następnym razem pokombinuję z innym smakiem odżywki Ale cieszę się, że znalazło uznanie To mój pierwszy wypiek
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dietetyczny budyniowiec

Następny temat

Świetna Pizza LOW FAT 90g Białka!

WHEY premium