Ciasto migdałowo-kokosowe
Składniki:
*100g całych migdałów
*100g wiórków kokosowych
*50g odżywki białkowej (ja dałam smak neutralny)
*5 jaj
*szczypta proszku do pieczenia (nie wiem ile - sypałam "na oko" :) )
*trochę wody
*4 tabletki stevii
*aromat waniliowy
Sposób wykonania:
Migdały blendujemy na mąkę i mieszamy z pozostałymi suchymi produktami (wiórkami, białkiem, proszkiem do pieczenia). Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Stevię rozpuszczamy w małej ilości wody, łączymy z żółtkami i aromatem i miksujemy. Dodajemy stopniowo suche produkty i w razie zbyt suchej konsystencji dolewamy wody. Miksujemy.
Łączymy z ubitymi białkami delikatnie mieszając i wylewamy na blachę wyłożoną papierem (ja użyłam małą keksówkę).
Piekłam ok. 40min w temp. 160-180stopni (zwiększałam i zmniejszałam, bo piekłam pierwszy raz ciasto w piekarniku elektrycznym).
Pieczemy do suchego patyczka.
Wartości odżywcze całego ciasta:
1799 kcal
białko: 99,1g
tłuszcz: 141,2g
węglowodany: 33g
Smacznego
Jestem świeżo po spróbowaniu i moje uwagi:
Ciasto jest bardzo puszyste, delikatnie wilgotne i mięciutkie. Jedak migdały sprawiają, że jest trochę mdłe. Tzn. jeden kawałek (w moim przypadku 1/10 całego ciasta) spoko, ale jak byłam w połowie drugiego kawałka to musiałam popić kawą z kakaem
Moim zdaniem świetnie się sprawdzi w roli biszkoptu do ciasta z lekkim kremem i owocami... Teraz tak na to wpadłam
Inspiracją był przepis:
https://www.sfd.pl/CIASTO_KOKOSOWE_LOW_CARB-t441135.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2014-06-12 12:50:23