SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gluten – zmartwienie tylko dla osób z celiakią?

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1550

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
Celiakia i nadwrażliwość na gluten nadal często używane są jako synonimy. Niemniej jednak w literaturze naukowej od pewnego czasu funkcjonuje termin: nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią (ang. Non-Celiac Gluten Sensitivity, w skrócie NCGS), odnoszący się do kondycji występującej w rzeczywistości znacznie powszechniej niż celiakia. W niniejszym artykule postaram się odpowiedzieć na tytułowe pytanie oraz na inne intersujące pytania dotyczące stosowania diety bezglutenowej, m.in. dlaczego przestrzeganie diety niezawierającej glutenu może u niektórych osób nie przynosić pożądanych efektów.

Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.

kontakt: http://180rekompozycja.pl

Powszechność występowania celiakii i NCGS

Celiakia jest chorobą autoimmunizacyjną, charakteryzującą się trwałą nietolerancją glutenu. Przypadłość ta prawdopodobnie dotyczy 1-2% populacji ogółem. Z kolei NCGS według publikacji Sapone i wsp., 2010 i 2011 może występować nawet 5 razy częściej niż celiakia i dotyczyć 6-7% populacji ogółem. W przypadku NCGS konsumpcja pokarmów zawierających gluten może wywoływać objawy zbliżone do obserwowanych u pacjentów z celiakią: bóle brzucha, egzema, bóle głowy, "zamglony umysł", zmęczenie, biegunki, depresja, anemia, drętwienie rak i nóg oraz bóle stawów (według obserwacji poczynionych w Center for Celiac Research and Treatment). Wymienione objawy zdecydowanie mogą zmniejszać komfort życia, ale również ich występowanie może utrudniać kształtowanie sylwetki i poprawianie wyników sportowych.

W oparciu o wnioski z wspomnianych publikacji niestety obecnie brakuje obiektywnych testów diagnostycznych NCGS. W powszechnie stosowanych testach oceniana jest najczęściej jedynie reakcja układu odpornościowego na alfa-gliadynę. Wzrost przeciwciał może być stymulowany przez inne komponenty glutenu i pszenicy, m.in. gamma i omega gliadynę, gluteninę oraz aglutyninę z kiełków pszenicy, co ostatnio zostało potwierdzone w badaniu Vojdani i wsp., 2013. Nadal wartościowym narzędziem pozwalającym diagnozować NCGS pozostaje dieta eliminacyjna.

Konsekwencje związane z konsumpcją glutenu przy celiakii lub NCGS

Procesy zapalne wywoływane przez przeciwciała przeciw komponentom glutenu i pszenicy mogą stanowić przyczynę dla szeregu chorób autoimmunizacyjnych, włączając cukrzyce typu I, chorobę Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów a także chorób, w których w efekcie autoimmunizacji układ odpornościowy zwraca się przeciwko strukturom układu nerwowego (np.: stwardnienie rozsiane).

Przekonujące dowody wspierające przekonanie, że gluten poprzez różne mechanizmy może wywierać negatywny wpływ na układ nerwowy zostały zamieszczone w publikacji przeglądowej: "The gluten syndrome: a neurological disease." Jednocześnie w ostatnio przeprowadzonym badaniu Vojdani i Tarash, 2013 zaobserwowali silne reakcje między przeciwciałami przeciw antygenom glutenu a białkami układu nerwowego (m.in. białkami móżdżku). Odnotowany wpływ może być warunkowany poprzez zjawisko molekularnej mimikry prowadzące do rozwoju reakcji krzyżowej. W tej sytuacji struktury układu nerwowego ze względu na podobieństwa w sekwencjach aminokwasów mogą być mylnie postrzegane przez układ odpornościowy jako antygeny glutenu. Przypomnę, że móżdżek jest częścią mózgowia odpowiadającą za koordynację ruchów i utrzymanie równowagi ciała.

Ciąg dalszy: http://potreningu.pl/artykuly/3027/gluten--zmartwienie-tylko-dla-osob-z-celiakia 
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak zwykle artykuł Łukasza na bardzo wysokim poziomie, wszystko rzeczowo, a co najważniejsze - obiektywnie

Mam nadzieję, że pojawi się więcej takich opracowań
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaki typ budowy ciała

Następny temat

Doktorowa na zap*** gotowa

WHEY premium