Jako osoba bardzo młoda, aktywna i do tego ucząca się powinieneś zadbać o nie tylko wysoką kaloryczność diety, ale również jej jakość. Jesteś osobą wysoką, szczupłą i aktywną. Śmiało możesz zacząć od kaloryczności na poziomie 2800 – 3000 kcal i obserwować reakcje organizmu. Jeżeli schudniesz lub utrzymasz wagę i pomiary to możesz dołożyć 100 lub 200 kcal. Po tygodniu lub dwóch powtarzasz ocenę sytuacji i znowu dokładasz kalorii bądź zostajesz przy tym co było. Dobrze wybrać sobie jakiś system, by nasze obserwacje dostarczały przydatnych informacji – np. dokładasz kalorie tylko z węglowodanów.
Kalorie kaloriami, ale nie zapominajmy, że najważniejsze są wartości odżywcze oraz jakość produktów. Dieta powinna być zróżnicowana i bogata w produkty nieprzetworzone. Unikać należy wszelkiego rodzaju gotowych produktów, paczkowanych serów i wędlin, pieczywa (ewentualnie razowe, pieczone na zakwasie), gotowych musli, dżemów, słodyczy, słodkich jogurtów itp.
W przedstawionej diecie warto ograniczyć orzechy na rzecz innych tłuszczy (chodzi głównie o zróżnicowanie, bowiem orzechy są jak najbardziej dobrym źródłem tłuszczu i możesz je śmiało jeść, ale dobrze by było czerpać tłuszcze również z mięsa, ryb, jaj, awokado, oleju lnianego lub kokosowego, oliwy itp.).
Postaraj się także aby posiłki były zbilansowane, czyli zawierały białko,
węglowodany i tłuszcze. Np. w pierwszym posiłku brak pełnowartościowego białka. Pomimo tego, że jest go 20g to jednak nie pochodzi ono z produktów zawierających pełnowartościowe białko.
Pełnowartościowe białko pozyskasz z mięsa, ryb, jaj, dodatkowo możesz jej uzupełniać odżywką białkową, nabiałem strączkami (jeśli dobrze tolerujesz).
Twoja dieta bogata jest w węglowodany proste. Złożonych jest zdecydowanie mniej. Większą korzyścią będzie dla Ciebie odwrócenie tych proporcji – więcej kasz, ryżu a mniej suszonych owoców, pieczywa, makaronów. Możesz je włączać do diety, ale w mniejszych ilościach.
Warto również rozłożyć makroskładniki równomiernie. Oczywiście nie jesteśmy apteką i nie musi być co do grama.
Podsumowując
– kaloryczność jest niezła, ale obserwuj ciało.
- buduj zbilansowane posiłki
- rozkładaj bardziej równomiernie makroskładniki (białko, węglowodany, tłuszcze)
- zmniejsz ilość węglowodanów prostych na rzecz złożonych
- źródła białka – mięso (drób, wołowina, wieprzowina), ryby (tłuste i chude), jaja, nabiał, odżywka białkowa, strączki
- źródła węglowodanów – ryż, kasza (jaglana, gryczana, itp.), płatki owsiane, mąki (np. jaglana, gryczana, owsiana), owoce, warzywa
- źródła tłuszczu – olej kokosowy, lniany, oliwa z oliwek, jaja, awokado, mięso, ryby, orzechy
- jedz trochę więcej warzyw
Dodatkowe informacje:
https://www.sfd.pl/Podstawy_układania_diety-t367367.html
https://www.sfd.pl/Dieta__ułóż_sam_a_-t315296.html
https://www.sfd.pl/PODSTAWY_UKŁADANIA_DIETY.-t527693.html