Idealny arbuz ma kruchy, głęboko czerwony miąższ, jest soczysty i słodki. Wysoka zawartość cukru zapewnia uznanie konsumenta - ale też dodaje kalorii.
Prof. Szmul Wolf wyhodował arbuza jednocześnie słodkiego i niskokalorycznego. Udało się to dzięki zmianie proporcji trzech cukrów - fruktozy, glukozy i sacharozy.
Fruktoza jest najsłodsza, wystarczyło więc uzyskać arbuzy z możliwie dużą zawartością fruktozy, aby były jednocześnie słodkie i dietetyczne (ogólna zawartość cukrów zmniejszyła się o 40 proc.).
Obeszło się też bez kontrowersyjnych manipulacji genetycznych, bo badacz uzyskał nową odmianę metodą krzyżowania dzikich szczepów.
Dietetyczny arbuz powinien trafić na rynek już przyszłego lata
(CZYLI MA NISZE IG I BĘDZIE GO MOŻNA JEŚĆ CAŁY CZAS)
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak