Składniki:
-kasza gryczana 100g
-kefir naturalny 400g
-śliwki suszone 150g
-2 łyżki otrębów gryczanych (ewentualnie owsianych)
-przyprawa do piernika (od 1/3 do pół opakowania - zależy od preferencji)
-proszek do pieczenia 1 okrągła łyżeczka
-słodzik (ilość i rodzaj wg uznania), ja użyłem sussina gold
1.kaszę (surową nie gotowaną) + kefir + otręby + słodzik + proszek do pieczenia wrzucamy do blendera i blenderujemy
2. śliwki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5-10min, siekamy nożem, zostawiamy kilka całych do dekoracji
3. śliwki dorzucamy do ciasta
4. foremję (ja użyłem prostokątnej) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niego ciasto, na wierzch układamy śliwki do dekoracji
5. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, w tej temperaturze pieczemy 30 minut, potem zwiększamy temp i pieczemy ok 20 minut w temp 180 stopni
Poniżej fotki (niestety nie nałożyłem na talerz - ciasto jest na papierze do pieczenia, przez co nie wygląda za fajnie..)
rozkład makroskładników i kalorie rozpiszę w wolnej chwili